Mobilizálás 2.

Mobilizálás 2.

Sokan kérdezték, mely területekre vonatkozik a mobilizálás? Ismerve a Boyle-Cook féle ízületről-ízületre koncepciót az elsődlegesen stabil funkcióval rendelkező területek nem igényelnek külön mobilitás növelő tevékenységet, ezek átmozgatása mégis fontos, hiszen növeli a területről érkező proprioceptív információ minőségét és mennyiségét, amely alapvetően pontosabb kontrollal jár.

Tapasztalatom szerint a legnagyobb eredménnyel a boka – csípő – hátgerinc területen végzett mobilitás javulás jár, és ezt jellemzően olyan módon illesztem be az mozgás előkészítés blokkba, hogy az logikusan épüljön fel.

1. Terhelés nélküli / enyhe  terheléses

2. szimmetrikus/asszimetrikus

3. Növekvő mozgástartomány  / sebesség

4. Alapvető pozíciók / sportágspecifikus pozíció

A Primal Charge rendszerében ez a logikai megközelítés teljesen alapvető, lévén az FMS-re épülve indul el a primitív emberi mozgásból és esetenként juthat el akár a sportágspecifikus mozgásokig, alapvetően a mobilizálást tarva a fókuszban – és ez az, ami a PC rendszerét megkülönbözteti minden mástól – az alap, amire támaszkodik.

Egy eddig ismeretlen koncepció – szögek és ívek

A SZÖGEK és ÍVEK alapvető fogalma régi, de elfeledett módszere a mozgástanulásnak.Érdemes pár percet eltölteni ennek megértésével, mert elsajátítása azonnali pozitív változást hoz minőségben és mennyiségben egyaránt. Ahogy egy kezdő rajzolja az testet és ahogy egy művész teszi ugyanezt – szembeötlő különbségeket vehetünk észre. Míg a kezdő rengeteg egyenes vonalat használ, úgy a művésznél az egyik ív a másikba kapcsolódva adja ki a formát.

A kezdő sportolóra jellemző, hogy a mozgás során pont a nevezett 3 területen alig találulunk íveket, mintha vonalzóval rajzolták volna meg a mozgást végző területeket, és ettől minden mozgás és pozíció valahogy természetellenesnek hat.

A haladó atléta könnyedsége még a maximálisan leadott teljesítmény közelben is könnyednek és elegánsnak hat, és nem meglepő módon itt a szögek helyett íveket, elegáns átvezetéseket látunk.

A mobilizálás során tehát az elsődeges cél a szögekből íeveket varázsolni, ami nem pár perces feladat – de az eredmény magáért beszél. Egy kép azonban többet mond el ezer szónál.

Képen Messi – csupa ív. Ugyanezt a mögötte lévő játékosról nem tudom elmondani.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook