MMA harcos felkészítése

MMA harcos felkészítése

Nem mondanám, hogy szakértőnek képzelem magam ebben a témakörben, éppen ezért amit írok – ahogy minden mást is – vizsgáld meg a magad mércéjével is. Mondhatod, hogy az MMA kegyetlen, embertelen, véres…tehát nem vagy ezzel hajlandó foglalkozni. Megértem ha így érzel, az UFC nyilvánvalóan nem humanitárius segélyszervezet, de ahogy a Forma I is az autófejlesztés egyik csúcsa, úgy az MMA a szememben az emberi teljesítőképesség egyik legmagasabb szintje. A kérdés tehát nem az, hogy szeretem-e – amúgy nem – hanem az, hogy mit tanulhatok belőle…Nos, sokat…

Miután van pár sportoló, akiknek volt szerencsém a felkészülését segíteni, így rálátok valamennyire azokra a hibákra, amelyeket a sportoló felkészítésekor mi erőnléti edzők elkövethetünk.

Állandóan a csúcson

Nem tarthatod a sportolódat állandóan a csúcson, felkészülési időszakokban gondolkozz. Ha nem így teszel, a versenyződ hamar kiég, túledzi magát, megsérül. Esetleg mind együtt…Normál esetben 2,5-3 hónapnak elégnek kell lennie a felkészülésre.

Modellezd a terhelést

Ha a harc 5 perces, ahol az állóharc és a földharc vegyesen előfordulhat, akkor vajon sok kilóméteres futások mennyiben segítik elő a felkészülést. Szerintem csak időt és energiát vesznek el a felkészülésből.

Eszközök

Válassz olyan eszközöket a felkészüléshez, amelyek nem fix tengelyesek, csigásak stb. Kettlebell, homokzsák, gumiszalag, kötél, szán, pöröly, macebell, egykezes és kétkezes súlyok…Ezek használata igazi kihívást jelent…

Rendszer
A felkészítés állandó ellenőrzést, korrekciót jelent. Készülj fel arra, hogy a felkészülést kisebb sérülések fogják hátráltatni. Nincs tökéletes felkészülés, mindig van valami apróbb gond.

Mozgásminőség
A felkészülés része az FMS mozgásminta szűrés program. A felkészülés időszaka alatt 2-3 mérés is szükséges, a korrekciós gyakorlatokat pedig időnyerés okán építsd be a bemelegítésbe. Az izületi mobilitás és stabilitás és a szimmetria javítása vagy szinten tartása a cél. Az erőnléti edzés jelentős része prehabilitáció.

Erő és erőállóképesség sztenderdek
A tervezés során határozd meg a sztenderdeket, amelyeket megcélzol, és amelyek természetesen a versenyző hozott sztenderdjein alapulnak. Ez az a pont, amitől normál esetben az edző és a sportoló megriad – pedig mind teljesíthető, de csak abban az esetben érdemes is elérni, ha közben az FMS célok is megvalósulnak…Példa:

1 szabályos ismétlés a saját testsúly felével – Kettlebell

– Katonai nyomás – mindkét kézzel
– Húzódzkodás
– Egylábas guggolás – mindkét lábbal

TGU a saját testúly felénél nagyobb súllyal
– 1-1 ismétlés oldalanként

2HA – 1-1 ismétlés a saját testsúly 65-70%-val

Clean and squat – saját testsúllyal, rögzítésben. 80 kilós versenyző esetén 2×40 kilóval

5 perces snatch teszt 24 kilós Kettlebellel – 130 felett

10 perces snatch teszt 24 kilós Kettlebellel – 210 ismétlés felett
Karbantartás

SMR masszázs amikor csak lehet, amit érdemes szakszerűen megismerni, hogy a sportoló akár minden edzés után szakszerű masszázst végezhessen saját magán.

Étkezés
Na igen. Nem az én területem, keress egy hozzáértőt, mert az egész felkészülésed elmehet a helytelen étkezésen.

Vedd figyelembe a sportági terhelést
A felkészülés nem az erőnléti edzőről szól. Neki kell alkalmazkodnia, mert a főnök a sportági edző. Ismerned kell a sportági edzés terhelését, különben túledzed a sportolód.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook