Mitől lesz valaki edző?

Mitől lesz valaki edző?

Gyakran kapok kérdéseket edzés témakörben, de ez talán az egyik legjobb kérdés, amit mostanában kaptam. Már ha komolyan veszem, hogy a kérdező valóban választ keres a kérdésre, és nem csak az edzői vagy sportoktatói képesítés törvényi feltételei érdeklik – mert az könnyedén megtalálható, a google ugye a barátod.

De mitől lesz valaki jó edző?

A StrongFirst 3 napos alap oktatói tanfolyama (vagy éppen a Crossfit 2 napos instruktor képzői programja) egy remekül összefogott, de az alapokra hangsúlyt helyező képzés, amely nem az út vége, de inkább az út kezdete. A résztvevő aki helyesen értékeli az ott elsajátított tudást – és az oda vezető felkészülést, amely része a folyamatnak – könnyen beláthatja, amit kapott az inkább szomjassá kellene tennie a továbbtanulásra, mintsem elégedetté gondolván az összes tudás birtokosai lettünk nagy hirtelen.

De az elméleti vagy gyakorlati tudás nem minden, habár nyilvánvalóan alapje kellene lennie minden edző tevékenységének, hogy felelősségteljesen adhasson választ a kérdésekre, segíthessen a tanulókat céljukhoz eljuttatni. Az elmúlt 20-30 év sajnos a fitnesz ipar edzőit arra kényszerítették, hogy ismétléseket számoljanak és a súlyt cipeljék a kliens után, ami azért valljuk be nem túl nagy feladat, és megszokás sajnos sok jobb sorsra érdemes edző ambícióit törték meg. Ne meg a motiváció, mert ugye meg tudod csinálni.

A jó edző = testnevelő. Szerintem.

A fitnesz ipar azonban kőkemény üzlet, ahol vevő és eladó találkozik. A testnevelés egy a fitnesz ipar által nem értelmezhető terület, ahol mozgásoktatás, progreszió, visszajelzés és kiértékelés, új célok felállítása és folyamatos szakmai felügyeleten túl vezetést, mintát és inspirációt is kap a tanuló. Figyelem, a tanuló – a kliens és a vevő a fitnesz ipar kifejezései. A testnevelés/testnevelő még ezen is túlmutat, mert itt a tanulót nem elzárjuk az információtól, hanem elvezetjük a forráshoz, hogy megértse mit és miért javaslunk, és nem ritka, hogy a tanuló bizony olvassa a szakirodalmat, könyveket rendel mert érdekli is az amit csinál – és ezzel mindenki csak nyer. A képzett tanuló minden testnevelő álma, és természetesen a fitnesz ipar rémálma. Mert nem csapható be, mert nem veszi meg a az új Kockahas 1000 gépet, és mert nem nyakalja a ZSírzabáló kapszulákat.

A jó edző tehát inkább mentor, testnevelő aki nem csak szakértelemből de emberségből is vizsgát tesz, aki olyan amilyen én – gondolja a tanuló – amilyen én is lenni akarok egy kicsit. Vagy nem is kicsit, mert a mostani SFG oktatói generáció többsége nem is edző akar lenni, csak szerette volna letenni a vizsgát, mert ezzel valami nagyobb részese lehetett – egy szó szerint erős közösségnek.

Abban a pillanatban, amikor elhiszed, hogy minden tudsz vagy éppen eleget tudsz – máris a lejtőn állsz, ha belátod, ha nem. A folyamatos tanulás, fejlődés testnevelőlént különösen fontos, hiszen a nagyobb tudás egyben azt is jelenti, hogy kevesebbet hibázom, mint testnevelő. Jobb megoldásaim vannak, okosabban tervezek vagy éppen nem csinálom azt, amit korábban tettem, mert beláttam. hogy van jobb.

Persze a fitnesz ipar alkalmazottait és a testnevelőket pusztán egy döntés választja el egymástól, az elhatározás, hogy mi is akarok lenni. Ha azt gondolod, hogy a Te dolgod az életben az, hogy ismétléseket számolj, akkor ezt fogod kapni. Az én célom az, hogy intelligens, állandóan fejlődni akaró, tanuló és közben az erejét is növelő közösséghez tartozzak.

Ez meg az én döntsem.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook