Minimálisan hasznos dózis

Minimálisan hasznos dózis

Az edző feladata nem más, mint a stressz manipulációja, a stressz megnyilvánulási formája az edzés során egyrészt a volumen-intezitás-denzitás háromszögbe esik, másrészt minden más. az edzés során variálható edzéstényező a manipuláció tárgya lehet. 

A jó orvos sem a maximális dózist adja a gyógyítás során, hanem azt a minimális dózist, ami már hatékony. A kétkezes lendítést, guggolást nem azért végzed, hogy elfáradj, vagy kiírhasd a facebookra, hogy micsoda izomlázad van. Minden, amit az edzőteremben teszel arra szolgál, hogy stressz érje a szervezetet, mégpedig optimális mennyiségben. A túl sok stresszt a központi idegrendszer ( KI) joggal értelmezi veszélyként, a túl kevés pedig még csak arra sem elég, hogy a szervezet felfigyeljen rá. Az optimális mennyiség a kulcs, az optimális pedig esetünkben a minimális hasznos dózis.

Ha 100 swing nem hoz eredményt – legyen a célod bármi – a következő lépés nem feltétlenül az 1000 swing, Maga a gyakorlat csak abban az esetben éri el célját, ha nem csak a szükséges stresszt hozza létre, de közben a kivitelezés maga is optimális – miért is adnánk a szükségesnél nagyobb mértékű veszélyt az edzéshez. A kivitelezés sebessége, a mozgástartomány, a testtartás, légzés és a szükséges feszítés és kioldás ami értelmessé teszi magát a tevékenységet, nem a súly nagysága, az ismétlés mennyisége vagy az adott idő alatt elvégzett munka. Ezek remek mérőszámok, ha egyáltalán a minőségi követelményeknek megfelel kivitelezés. A swing esetén megkövetelt sebesség persze megint nem kőbe vésett érték.

A saját súly negyedével / harmadával végzett robbanékony kivitelezés és a százasával, kisebb súllyal végzett swing között a legnagyobb különbség nem a sebesség / mennyiség, hanem a cél, ami okán robbanékonyságra vagy éppen perceken át tartó egyenletes terhelésre koncentrálunk

Melyik a jobb? Nos, mi a cél?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook