Milyen legyen egy edző?

Milyen legyen egy edző?

Na most olyan területre kalandozom, hogy joggal kapok majd hideget-meleget ezért az írásért, de legyen…Eddig sem hittem abban, hogy nekem mindenkit a barátaim között kell tudnom, tanítványomnak eddig sem neveztem soha senkit – mert a tanítvány választ tanárt, nem a tanár tanítványt –  de megtisztel, ha valaki a tanárának tekint.

Vajon mennyire legyen fitt, mennyire nézzen ki fittnek egy edző? Mi a fontosabb, a kinézet, vagy a tudás? Mi a helyzet az elméleti és a használható tudással? Ha a saját edzőtermembe szakembert keresek, mi a fontosabb, a tudása, a kinézete vagy éppen a személyisége?

Kezdjük azzal az állítással, hogy minden készség, vagyis minden megtanulható, minden jelenleg birtokolt készség finomítható, elmélyíthető. Ez igaz az edzőkre is. Vagyis minden esetben, amikor valaha edzőt kerestünk, vagy edzőt javasoltunk egy edzőtermnek munkára, akkor nem a maximális szakértelemmel rendelkező edzőre esett a választásunk. Hanem arra, akinek a minimális és elégséges, belépő szintű szakértelme mellett volt egy csomó másik tulajdonsága: segítőkészség, lelkesedés, jelenlét, humor, karizma, előadói kvalitások, empátia, lojalitás, éhes a tudásra, képes elfogadni a kritikát és képes ebben a szellemben kritizálni.

Ezek többsége jobban meghatározza azt, hogy milyen edző leszel, mint az. hogy képes vagy-e maximalizálni az edzéselméleti tudásod. Kérem senki ne gondolja azt, hogy lebecsülöm az edzői tudást, de a tanulók többsége esetén nincs szükség bonyolult periodizációs sémákra, van viszont szükség a fent felsorolt tulajdonságokra. Két szóval mondhatnám azt, hogy legyen jó ember, de ezt aligha lehet beírni egy pozíció megállapodásba…Nehéz definiálni, és mégis…

Hogyan nézzen ki? Lehet-e egy erőnléti edző kövér, vagy testes? Szívesen mondanám azt, hogy ez kizárt, minden edző nézzen ki úgy, mint egy görög isten – de hadd mutassak be egy másik példát. Alanyunk 135 kilósan kezdi pályafutását, igen magas testzsírral. Helyes diétával, szakértő által vezetett programmal elére a 100 kilós súlyt két év alatt, a különbség látványos  –  annak, aki ismerte 135 kilósan. Aki most ismeri meg, annak még mindig egy kicsit túlsúlyos srác. Igaz, közben elvégzett pár edzői tanfolyamot, de kinézetre aligha üti meg még a mércét. Viszont ha valaki pontosan érti azok lelkét, akik jelentős testsúllyal kezdenek bele az edzésbe, az ő lesz.  Nos, akkor ez a kolléga jó, vagy rossz választás?

Nincs tehát olyan pontos leírás, ami korrekt módon, tévedhetetlenül írja le, milyen legyen egy edző. De arról van elképzelésem, milyen ne legyen. Aligha van mentség az igénytelen dohányszagú, alkesz kinézetre – mert valahol az edzői pozíció még mindig az inspirációról szól…Ahogy egy kedves barátom, a 6 danos BJJ mester Roy Harris mondta: Egy edzőnek legyen jó illata. 🙂

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook