Mikortol lehet elkezdeni…

Mikortol lehet elkezdeni…

Ez kerdes gyakran felmerul, mert ugye a ha gyerek otthon latja aput vagy anyut edzeni, hat elkezdni utanozni. Azert mar az elso sorbol erzodik ugye, hogy nem a tipikus magyar csaladrol irok…

Tehat edzhet-e a gyermek, aki mondjuk 10-12 eves? Korabban azt javasoltak, hogy sulyzos edzest nem vegezhet. Valamilyen rejtelyes oknal fogva az senkit nem erdekelt, hogy a gyerekek 4 eves koruktol profi szinten usznak, tornaznak, vagy eppen fociznak, keziladbdaznak, hogy csak parat emlitsek. Azonban ha a sulyzos edzes kerdese merult fel, azonnal a kovetkezo megjegyzest lehetett hallani, a gyerek akkor torpe lesz, nem no meg. Az, hogy miert lenne igy, semmilyen adat nem tamasztotta ala, amolyan nephiedelem volt, ami a mai napig tartja magat….

Mert kicsi marad – tehat azert ne sulyzozzon, mert kicsi marad. Erre allandoan a tornaszokat hoztak fel peldakent, hogy lam, milyen kicsik, ugye… Kevesen gondoltak, hogy logikai uton a megfejtes teljesen mas. Azokbol lettek sikeres tornaszok, akik bizonyos sportagi sztenderdeknek megfeleltek, es ebben alapveto a sportolo magassaga. Leforditva, az egimeszelok nem lesznek torna olimpiai bajnokok. De peldakent hoztak fel a sulyemeloket is, hogy milyen kicsik. Tenyleg? Hat a nehez vagy eppen olomsulyu sulyemelokkel mi a helyzet?

Kivalasztodas – A helyzet az tehat, hogy egy sportagban az tud sikert elerni, aki a sportag jellegzetessegeinek legjobban megfeleo fizikialis felepitessel rendelkezik. A kozeptavfuto nem a futastol lett kizarolag inas, vekony testalkatu, hanem az inas, vekony testalkatuak maradtak csak az evek folyaman, mivel az ettol jelentosen eltero testalkatu versenyzok kikoptak, sikertelenseguk okan. tehat az a 60 kilos sulyemelo, aki 157 cm magas, nem azert ekkora, mert sulyt emel. Ugyanis pont ekkora lenne akkor is, ha nem emelne sulyt. Ma peldaul mar az amerikai gyermekgyogyaszok sem tiljak a gyermek sulyzos edzeset…sot, eljott az ido, hogy orulnek mar barminek, csak mozogjon a gyerek…:)

Fizika – A sulyzos edzes ellen gyakran azt az ervet hozzak fel, hogy ne terheljuk a gerincet, illetve eleve a suly maga az, ami azonnal ellenvetest valt ki az ellentaborban. Tehat, ha a sulyzozas nem jo, akkor mennyivel jobb a: fekvotamasz, felules, guggolas sajat sullyal vagy medicin labdaval, a medicin labda dobasa, huzodzkodas, pokfoci, szekrenyen ugras, padra ugras…a lista hosszu. Tehat kerdezem ujra, ha ezek mehetnek – es mehetnek – akkor a kis sullyal valo ellenorzott edzessel mi a baj?

Biztonsag – Tehat mikozban a megfeleo sullyal es kivitelezessel vegzett edzes tiltott, addig a legveszelyesebb kontak sportok – foci, kezilabda – ajanlott sportag. 12 evet kezilabdaztam eleg magas szinten, ennel brutalisabb jatek nem sok van. 12 evesen lattam sulyos bokaszalag, terd keresztszalag szakadasokat, 25 eves embereknel lattam platina csavart a gerincben. Ezt tehat rendben lenne….

Megis par tanacs, ha gyereked van, es Kettlebellezne:

1. Orvosi ellenorzes elotte.

2. Instruktor

3. Hagyd a testepito es fitness termeket. A legtobb gep kulonben is nagy lenne a gyereknek. Es kulonben is, komolyan gepen edzened a gyereked?

4. A 4-6-8 kilos kifejezetten jol hasznalhato gyerekek edzesere.

5. Allando felugyelet.

6. Megfelelo bemelegites…

7. Magasabb ismetlesszam, nem a max ero novelese a cel.

8. Heti 2-3 ilyen jellegu edzes eleg.

9. Elso a kivitelezes szabalyossaga, minden mas – suly, ismetlesszam, szettek szama, piheno a szettek kozott csak aztan jon…

10. Nyujtas az edzes vegen.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook