Miért kellene mindenkinek Brazil Jiu-Jitsut tanulnia?

Miért kellene mindenkinek Brazil Jiu-Jitsut tanulnia?

Napjaink egyik legnépszerűbb küzdősport stílusa a BJJ, ami az utóbbi években saját jogon, és az évek alatt megerősödött UFC okán is meglehetősen nagy népszerűséget szerzett. A legtöbben valami új divathóbortnak tekintik, de a BJJ azért ennél jóval több.

Pár érv, amiért érdemes lehet Neked is elkezdeni a Jitsut.

1. Ha egyszerre vannak fitnesz és esztétikai céljaid – magyarán szeretnél izmosabb lenni, és leadni egy kis zsírt – a BJJ-t Neked találták ki. Az edzések során érdekes és izgalmas elegyét kapod a saját súlyos és a súlyzós edzésnek. Gondolj bele, hol magad kell mozgatnod, hol a társad kell húznod, tolnod – és nem ritkán a saját tested mozgatása során a partner testét is mozgásban kell tartani. Míg a legtöbb sport hol az egyik vagyik másik alapelv hangsúlyozására szolgál, a BJJ sokkal teljesebb atlétát farag belőled. Ez a kihívás erőssé tesz, és nem lesz gondod a nyárra tervezett test elérésével. Nem lesznek testépítő izmaid, de ha ez a célod – a BJJ eleve nem is neked való.

2. A BJJ minden síkban dolgozik. Míg a saját súlyos vagy súlyzós rendszeres jelentős része csak egyetlen síkban kényszeríti a testet mozgásra, a BJJ során nem csak magad előtt vagy kénytelen dolgozni, de megtanulsz gurulni, forogni és mindezt úgy, hogy az ellenfeled ebben nem kifejezetten kíván segíteni. Magyarán, ha erős leszel, itt több irányban leszel az.

3. Olyan munkakörben dolgozol, ahol kritikus döntéseket kell hoznod, és állandóan mérlegelned kell a kockázat / nyereség arányt? A BJJ-t nem véletlenül nevezik kinesztetikus sakknak. Minden mozdulat és mozgás végső célja a küzdelem során a másik lekopogtatására irányul, ahogy a társ célja is ezzel megegyező – ezért nem pusztán a nyers testi erő dönti el a közdelmeket, de technikai tudás és a kockázat / nyereség analízis során hozott optimális döntés.

4. Ego. Senki sem szeret veszíteni, és senki sem szereti beismerni a hibás döntéseit – márpedig a BJJ-ben minden hibás döntésben súlya van, a feladás pedig annak beismerése, hogy valamit elrontottam. A hibák a küzdelem során felfedik a harcos valós tudását, személyiségét és segítenek abban, hogy megfelelő korrekciókat elvégezzük – legyen az technikai vagy éppen személyiségbeli. A vereség a BJJ-ben része a tanulásnak, és nem ellentétes azzal.

5. Megtanulni eleengedni. A megfogni és tiszta erőből ragaszkodni valamihez része az életnek, de tudni kell elengedni is azt, amihez már nem érdemes ragaszkodni. A jitsuban sok olyan pozíció akad, amely csak látszatra ad biztonságot, miközben annak megtartása csak felesleges energiát von el magától a játéktól.

6. Helyes stratégia. Sokan gondolják, hogy a jitsu a győzni vagy veszíteni körül forog összesen. A helyzet az, hogy ezen az idővonalon enneél sokkal több állomás van – ilyen például a nem veszíteni is. Habár minden harcot nem lehet megnyerni, de a cél gyakran nem más, mint a túlélés, vagyis a nem veszítés. Ennek gyakorlása egy lépéssel visz közelebb a győzelemhez.

7. Alázat. A küzdelem során nem két test feszül egymásnak, hogy az egyik megsemmisítse a másikat. A helyesen végzett küzdelemben érvek és ellenérvek hangzanak el egy baráti vita során, ahol a jobb érvekkel rendelkező nézőpontját a másik elfogadja. Minden egyes arra irányuló mozgás, amellyel próbálom megakadályozni a másikat a győzelemben gyakorlatilag egy kérdés, egy érv az én elképzeléseim mellett – a feladás tehát annak elismerése, hogy a másik érvei logikusabbak, ésszerűbbek.

8. Amennyiben állóharcos vagy és szeretnél sokkal teljesebb harcossá válni. Egy jó földharcos tesz arról, hogy a mantraként hangoztatott “minket nem visze le senki a földre” mondat gyorsan értelmét veszítse. Ha nem is akarod a földön befejezni a küzdelmet, legalább arra legyen esééyed, hogy fel tudsz állni, és ismét állva tudod folyatatni a küzdelmet.

9. Intervallumos edzés. Mindenhol azt hallod, hogy az intervallumos edzés a csúcs, ha erő és esztétikai céljaid vannak. A küzdelem maga az intervallumos edzés.

10. Önismeret. Hogyan kezeled a nehéz helyzeteket? Összeomlasz vagy küzdesz utolsó pillanatig. A jitsu nem épít karaktert, de felszínre hozza a valós személyiséget.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook