Miért az RKC?

Miért az RKC?

Az elmúlt pár hónapban sokan kérdezték meg tőlem, hogy miért pont a Kettlebellt választottam, miért vagyok ennyire megszállottja, és mi a véleményem más rendszerekről? Nos, az első két kérdésre egyszerű válaszaim vannak, az utolsót viszont passzolom. Más rendszereket nem szoktam véleményezni…

Egyrészt a választasom nem a kettlebell, hanem a Russian Kettlebell Challenge volt. Ha az RKC rendszerét megismered, érteni fogod, miért választom ezt ketté.

Tehát a magam részéről a Russian Kettlebell Challenge rendszere az, ami egy megalázóan egyszerű eszköz – hardware – mögé a tökéletes programot – software – állitja, biztositva azt, hogy a rendszer működjön. Ha a megfelelő programot futtatod, eredmények lesznek. Ha csak az eszközt látod, nem látod a lényeget.

Ami viszont szenzációs Pavelben, hogy ő ennél is tovább megy. Nála Te vagy a hardware, az RKC rendszere a software, és a Kettlebell egyfajta médium vagy közvetitő – nem spiritualisan, természetesen – amely által feltérképezi a mozgásod, és visszavezet a helyes irányba. Ahogy Pavel mondta, A kettlebell csak egy eszköz, amellyel azt nézem meg, hogy helyes-e a mozgásod, az RKC pedig az a rendszer, amivel kikényszeritem, hogy az legyen.

Aki ismer, tudja azt rolam, hogy az evek soran komoly kis konyvtarat epitettem fel magamnak a edzeselmelet, rehabilitacio es mas relevans temakorben. Van aki elissza, en konyvet veszek…:) Hihetetlen mennyisegu anyagon ragtam at magam, es a vege mindig az, hogy a kezembe kerul valamelyik Pavel konyv, es akkor megalazoan egyszeru formaban azt olvasom, amit a masik sok ezer oldalon masok valami hihetetlenul bonyolultan probalnak leirni. Es akkor meg nem beszeltunk arrol, ami Pavel mondanivalojat atszovi, a humor – neha talan szarkazmus – es a segiteni akaras.

Amikor RKC instruktorokkal dolgozol, az jo dolog. Valahogy a vassal ilyen komoly szinten dolgozo emberek kozott nagyobb az osszetartas, es a munka es az eredmeny kozott latjak az osszefuggest, sot megertik a komolyabb munka és komolyabb eredmeny kozti melyebb osszefuggest…:) Es nem feltekenyek egymasra, mert megertik, hogy a komoly eredmeny mogott ott a komoly munka. Amikor tudod, hogy egy eredmeny elerese mennyi munkaval jar, mar valahogy nem is marad annyi hely az irigysegnek, igaz?

Pavel valami olyan “lovagi erkolcsot” hozott vissza a multbol, ami talan kivulrol neha mar megmosolyogtatoan idealista, belatom. Amikor Pavellel leulsz beszelni, es korulotte master es senior instruktorok vannak, sokszor vettem eszre, hogy egyszeruen “Sir”-nek szolitjak. Nem, soha nem kerte oket erre senki. Egyszeruen van olyan aki a tiszteletet megkoveteli maganak, mas pedig megszolgalja.

Egy mondas szerint a jo vezeto nem arrol ismerszik meg, hogy hanyan szolgaljak, hanem arrol, hogy embert szolgalt o maga. Pavel – meg akkor is, amikor karizmatikus vezetokent valoban rajongasig szeretik az emberei – szolgal. Ahogy Dennis Rogers irta valamelyik nap – a vilag egyik legerosebb embere – a legnagyobb erot ado gyakorlat nem a fekvenyomas, guggolas vagy eppen hindu squat, hanem az, amikor egy masik embert felemelsz a foldrol. Es Dennis ezt nem szo szerint ertette…

Tehat miert RKC? Azert mert elsosorban magamon tapasztaltam, hogy mukodik. Azert 38 evesen az ember nem szivesen tolti olyannal az idejet, ami idorablo. Es nem vagyok hajlando olyantol tanulni, aki nem hiteles. Mindig azt keresd, aki hiteles, ennel sose add alabb, ha valamit megtanultam a sajat boromon, hat ez az.

Azert, mert nem tudok olyan esetrol, amikor a rendszer ne mukodott volna. Olyanrol tudok, hogy valaki nem ismerte a rendszert, es igy helytelenul hasznalta, de olyat nem ismerek, aki a helyes hasznalat mellett ne ert volna el minimum elgondolkodtato eredmenyt. Ne felejtsd el, nem (csak) az eszkozrol beszelek, hanem a szoftverrol.

Azert, mert nem volt meg olyan eset, hogy ne kaptam volna segitseget barkitol az RKC kozossegen belul, ha eppen erre lett volna szuksegem. Es volt ilyen eset, nem keves. Ha szakmai segitseg kellett, hat azt kaptam. Es gyakran kell meg ma is, de ebbol most ne csinaljunk hiusagi kerdest…De hadd meseljek el ket tortenetet.

Minnesotaban voltam az RKC II kepzesen, es a kesoi szervezes miatt valahol a kulvarosban volt csak motel szobam. John Du Cane mikor ezt megtudta az elso napon, megkerdezte, hogy nem akarok-e inkabb a kozos hotelben lenni a tobbiekkel? Mondtam neki, hogy akartam en, de mar nem tudtam szobat foglalni. Mire elkerte a mikrofont Paveltol, es megkerdezte, hogy van-e valaki, aki megosztana a szobajat velem. Hozzateszem a resztvevok kozul senkit sem ismertem. Azonnal kaptam 5 ajanlatot, es 1 oraval kesobb meg vagy 10 ember kerdezte meg, hogy minden OK-e? Furcsa?

A masik sztori az volt, amikor Mark Cheng egy levelben megkerdezte, hogy amig Los Angelesben vagyok, hogyan fogok edzeni. Mondtam neki, hogy van egy eleg gaz 24 kilosom. Mark felhivta a felesegem, es masnap hozott 8, 12, 24, 32 kilos Kettlebelleket. Nem kertem, es Mark kozel 2 orat utazott azert, hogy segithessen. Es ugyanennyit fog arra aldozni idoben, hogy vissza is vigye.

Nem tudom mennyire ertheto most mar, amit mondani akarok. Az RKC-ban a szakmaisag, eredmenykozpontusag remek dolog, de az egesz nem erne semmit, ha nem ezek az emberek allnanak a rendszer mogott.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook