Kettlebell – nekem való?

Kettlebell – nekem való?

Gyakran kérdezik tőlem mielőtt belefognának, hogy “vajon tetszeni fog-e a kettlebell edzés, ha elkezdem?” A helyzet az, hogy ezt nehéz előre megjósolni, de a nagy többségnek tetszik maga az edzés, és még annál is jobban, amit az edzés okoz.

A többségben persze helytelen elképzelés él arról, hogy mit kell érezni  edzés közben, és ma olyan sokan mutatnak a figyelemzavarhoz hasonló tüneteket, hogy egyre nehezebb azt definiálni, mi számít valóban unalmasnak.Nekem a futógép és a testépítő gépek unalmasak, de még jó, hogy nem vagyunk egyformák.

Nekem a kettlebell edzés még sok éves gyakorlás után sem monoton, miközben minél többet tudok meg a saját erőmről, mozgásomról, korlátaimról és lehetőségeimről a kettlebellnek és Pavelnek hála, annál inkább koncentrálok csak és kizárólag az alapokra. A swing, TGU teljes mértékben a központ, és nem merném állítani, hogy tökéletesen elsajátítottam bármelyiket is, de vannak jó pillanataim.

Mondhatod, hogy az ügyefelek többsége változatosságot, izgalmat akar az edzésen – éppen ezért sosem foglalkoznék ügyfelekkel, tanulókkal azonban bármikor. Egy rövid, intenzív kettlebell edzés alatt az ember nem keresi az izgalmat, mert éppen totálisan el van foglalva azzal, hogy valahogy eljusson a következő körig, és amit csinál jól csinálja.

A első pár hónap persze nehéz lesz, mert az elején minden nehéz : a mozgás, a tempó, a terhelés – minden. A StrongFirst alapelvek segítenek abban, hogy ne csak erősebb lehess, de ezt biztonságosan és folyamatosan haladva érd el, akkor is, ha csak heti 1-2 napod van a minőségi mozgásra.

Nem gondolom tehát, hogy a kettlebell edzés mindenkinek való, ahogy azt sem, hogy ez a divat is hamar kifullad. 2006-óta láttam pár trendet nagy hangon megjelenni, és csendben eltűnni, de a kettlebell úgy tűnik azért állja ki az idő próbáját, mert nem kíván trend vagy divat lenni.

Mert sok olyan fitnesz trend van, ahol lehet játszani a “menőt”, de akkor nálunk megkérdezik, hogy mennyi is a max nyomásod, szakításod 5 perc alatt, egylábas guggolásod vagy éppen húzódzkodásod – és baromi kellemetlen, amikor valaki annyit tud férfi létére, mint a mi lányaink.

De az egészben mégsem ez a lényeg.

Amire igazán büszkék vagyunk a sok fitt, erős és egészséges ember, akinek a céljai eléréseben segítettünk az elmúlt évben, akik kérdeztek, vitáztak de követtek minket, és akik miatt sokkal jobb edzők lehettünk az elmúlt pár év alatt.

Tehát, Neked való a kettlebell? Nem tudom. De figyelmeztetlek – az első edzés után aligha tudod majd ezt a kérdést objektíven látni.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook