Kettlebell edzés vagy kettlebellel edzés…

Kettlebell edzés vagy kettlebellel edzés…

Óh, én is kettlebellel edzek – hallom gyakorta. Nos, tisztázzunk pár dolgot…

Önmagában a “kettlebell edzés” nem létező fogalom, mert a kettlebellt millió módon lehet edzésre használni, de a hatékonyság-biztonság – fokozatos progresszió helyett sokan csak magát az eszközt látják, míg a rendszert ami az eszközt működteti, aligha. Pedig a rendszer megáll magában is, hiszen az alapelveit tekintve remekül működik barbell és saját súlyos edzés esetén is.

Azt gondolom, hogy egyszerűen elválasztható úgy általában a kettlebell edzés, kettlebellel történő edzés és egy olyan rendszer például, mint a StrongFirst. Nem, ezzel nem mások munkáját akarom lebecsülni, de ahogy Pavel mondaná: “nem állítom, hogy tévedsz, nekem elég ha tudom, igazam van.”

Ha tehát ismered az alapokat legalább bevezető szinten, akkor rengeteg gyakorlás vár rád, hogy biztonságosabban és hatékonyabban használd a rendszer alapelvei szerint az eszközt, ami most esetünkben a kettlebell. A folyamatos progresszió nem feltétlenül csak a súly nagyságára vonatkozik. Ahogy egyre ügyesebben kezeled az eszközt és leginkább a saját tested, képes leszel a gyakorlataid uralni – a sebességgel, feszítettséggel, ismétlésekkel és még sok minden mással tudsz majd játszani.

Az alapok megszerzése kritikus részlet tehát, és ha sosem kívánsz ennél többet megtanulni – lendítés, felállás – már akkor is elegendő ismerettel rendelkezel ahhoz, hogy erősebb, kitartóbb, robbanékonyabb és talán egészségesebb is legyél. Ami azért nem rossz kombináció.

Ha elég erős az alap, és már ismered azt az 1-6 gyakorlatot, amire szükséged van, választhatod például a Kezdd el a Kettlebell könyvben leírt edzéstervet, de figyelem – ez sem fog örökké működni. Ez egy általános program, de egy ponton túl elképzelhető, hogy szükséged lesz egy szakemberre, hogy neked megfelelő programot állítson össze.

Nem mániám az, hogy mindenképpen oktatóhoz fordulj, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a csoportban edzők nehezebben adják fel a rendszeres gyakorlást, mint az otthoni edzésben reménykedők. De ez rajtad áll csak, mert senki sem fog arra kényszeríteni elfogadj minden tanácsot…

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook