Jobbak lettunk?

Jobbak lettunk?

MIndannyian hallottunk legendakat arrol a hosokrol, akik a sok szaz vagy eppen ezer evvel ezelott hatalmas tettek vittek vegbe. Hatalmas tavvolsagot tettek meg gyalog vagy vizen, hatalmas es nehez targyakat emeltek fel, sokszoros tulerot gyoztek le. De vannak magyar peldak is, hiszen kaput betorni is amolyan legendas tett, es akkor mer Toldi meg Kinzsi nevet nem is emlitettem…

A kerdes persze mindig az, hogy ezeket a tetteket, az ero ilyen hatalmas megnyilvanulasait a mesek koze soroljuk, vagy adjunk eselyt annak, hogy ezek jelentos resze akar igaz is lehet. Ha az utobbi verziot valasztjuk, ez azt jelentene, hogy a mai ember joval gyengebb elodeinel, tehat bizonyos szempontok alapjan a genetikai allomnya leromrott ezen a teren. Lehetseges?

Par evvel ezelott tudosok akik a hiteles torteneti beszamolokat vizsgaltak arra jutottak, hogy peldaul az evezos hajok altal megtett tavolsag/az azokat mukodteto emberek szama es teljesitmenye azt a kerdest veti fel, hogy vajon a ma embere erre kepes lenne-e? A valasz egyertelmu nem volt. Tehat ma alig lehetne olyan elsportolokbol megtolteni egy hajot, aikik azzal a sebessegel es oly hosszan tudnak mukodteni az evezos hajot…Ahogy a tudosok irtak: ” Ma eselyunk sem lenne ezek ellen az emberek ellen…”

Azert, ez erdekes, nem?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook