Homokzsák edzés

Homokzsák edzés

Homokzsákkal edzeni, micsoda képtelenség…igaz? Persze, ezt hallottam akkor is, amikor elkezdtem a Kettlebell térítést itthon, vagy amikor a ropeworkout első gyakorlatait állítottam össze.Mind gyilkos, hatásos és bizonyos fokig élvezetes is…:)

A triumvirátus 3 tagja nálam a homokzsák tréning. Nem is ajánlom mindenkinek, főleg nem kezdőknek. Amikor Csata Balázs barátom felhívott, hogy elkezdené, már előre mosolyogtam, mert:
– tudtam, hogy Balázs alkalmas rá. Aki megnyomja a 60 kilót katonai nyomással, azzal sok gond nem lesz…:)
– fizikálisan elég felkészült arra, hogy az eddig megszokottól eltérő testhelyzetekben is tudjon erőt generálni
– tudtam, hogy elájul az első edzésen. szó szerint…

A homokzsák tréningben az a nehéz, hogy a töltelék állandóan mozog, helyezkedik. Már relatíve kis súly – 30 kg – is borzalmas nehéznek tűnik. A gyakorlatok jelentős részét lehetetlen egyenes háttal tehát kvázi szabályosan elvégezni. Ahogy korábban írtam, a “gömbölyű” háttal elvégzett gyakorlatok nem tilosak azoknak, akiknek a háta felkészült arra, hogy ezt a terhelés elviselje. Most talán szörnyülködsz, mert azt tanultad, ez nem egészséges. Tévedsz, nem egészséges, ha:
– nem készültél fel rá
– nem tudod, hogyan végezd el
– véletlenül csinálod, nem tervezve

Nézd meg, ahogy a birkózó elvégzi a kiemelést, az erősember felveszi a kőgolyót. A hátuk nem egyenes, sőt…Ez a fajta terhelés természetesen nem egyszerűen hat a lumbális területre, de ahogy írtam, nem is kezdőknek való. A homokzsákkal persze nem lehet 500 gyakorlatot elvégezni, és nem is kell. A felhúzás, farmer járás után jöhetnek a közepes nehéz gyakorlatok – felrántás, zercher guggolás, vállra vétel – hogy aztán tovább haladjunk az igazán nehezek felé, mint pl: nyomások, tgu.

Természetesen tervezem, hogy lesz erről majd több és mélyebb cikk a blogon, talán még egy website is elérhető lesz magyar nyelven…:)

Ha eszközt keresel, ezeket javaslom: TS

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook