Gyakoroljátok a jót…

Gyakoroljátok a jót…

Mi jellemzi az edzéseid? Képes vagy-e a nehéz gyakorlatokat könnyedén elvégezni, vagy abban vagy nagy, hogy a könnyűt sikerül nehéznek láttatnod? A különbség – mondanom sem kell – hatalmas.

A kezdőkre jellemző, hogy képesek mindent roppant nehéznek láttatni. Ez egyrészt természetes, hiszen az edzés – vagy ahogy jobban szeretjük hívni, gyakorlás – a mozgás tanulásával kezdődik. És tudjuk, hogy a mozgás tanulása különösen az első időszakban koncentrációt igényel. És később pedig megy minden, mint a karikacsapás, igaz? Nos, nem teljesen…Volt szerencsém néhány igazán nagy sportolóval együtt dolgozni, és azt vettem észre, hogy egy idő után rendszeresen időt szakítottak arra, hogy újra és újra átvegyék az alapokat. Olyan alapokról beszélünk, amit a még  kezdők unalomig gyakoroltak. És mégis.

A gyakorlás teszi mestert, szoktuk mondani, és van benne valami. Aztán azt is hozzá szoktuk tenni, hogy a tökéletes gyakorlás teszi a mestert, és azért ez már közelebb van ahhoz, amit szeretünk elfogadni. De honnan tudná egy kezdő, hogy mi a tökéletes? És ha nem tökéletes amit csinál, lehet-e majd egyszer mester? Ezt az ellentétet oldja fel a tökéletességre való állandó törekvés. Állandó, mert az alapok esetén sosincs vége a gyakorlásnak. Sosem lehet a szakításod tökéletes, de minden nap közelebb kerülhetsz hozzá. És lesz olyan nap, amikor azt fogod hinni, hogy elérted a tökéletes ismétlést, de azt újra megismételni már másnap is képtelen leszel. De törekedni fogsz rá.

Én azt gondolom, hogy a mester nem ott kezdődik, ahol a tanuló véget ér. A mester azon a ponton  ér véget, ahol már nem tud tanuló lenni. Nem az a kérdés, hogy tudsz-e még jobb lenni. Hanem az, hogy akarsz-e. Benned van-e az a belülről fakadó késztetés, hogy minden nap jobb legyél.

Gyakoroljátok a jót. Ebben az egy mondatban benne van minden.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook