Fókuszálás

Fókuszálás

Ma nem edzek, így kaptok egy kis elmélkedést…

Sokat írtam arról korábban, hogy mennyire fontos a helyes cél és a tervezés. Ha ezeket már unod, akkor azon szerencsések közé tartozol, akiknek ezen a téren már nincs mit javulniuk. Bevallom, nekem van, ezért is keresem mindig a legjobb megoldásokat arra, hogy magamat és másokat arra ösztönözzek, hogy legyen céljuk.

NAGYÍTÓ: A nap segítségével történő tűzgyújtást szinte mindenki ismeri. A nagyítólencse gyújtópontjában a hőmérséklet akár az 1000 C°-ot is elérheti. Az összegyűjtött hőmennyiség függ a nap erejétől és a lencse átmérőjétől. A gyakorlati tapasztalatok szerint legalább 30-40 mm átmérőjű lencse szükséges ahhoz, hogy erős napsütésben biztonsággal tudjunk tüzet rakni. Harchelyzetben ritkán van nagyítónk, ezért más hasonló lencsékkel kell pótolni azt. A legkézenfekvőbb egy szemüveg. Ezen kívül használhatunk a terepen található szükségeszközöket is. Autó reflektor üvege, de lehet valamilyen optikai eszközből, pl. távcsőből, távmérőből, fényképezőgépből stb. kiszerelt optikával is tüzet rakni. – www.tuleles.hu

Ez most így hirtelen kuszának is tűnhet, mert mégis mit keres a nagyítóval való tűzgyújtás egy motivációs írásban. A dolog azonban roppant egyszerű.

A gyújtópont a cél. Ide kell fókuszálnod nap sugarait. És az a nagy helyzet, hogy ehhez a megfelelő távolságot kell felvenned, ami azért igényel valamennyi módosítást, mert ha a célban nem is, de a hozzá vezető tervben szükséges a rugalmasság. És még valami.

Lehet, hogy fókusz a papíron van, de ha nem tartod ott a szükséges ideig, hanem elkezded a nagyítót össze-vissza mozgatni a papíron, akkor ugyan végig rémesen fókuszált lesz a napsugár, csak éppen soha nem tölt el egyetlen helyen sem annyi időt, hogy a próbálkozásod siker koronázza.

És a Te céljaid milyen gyakran változnak?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook