Fogáserősség alapok

Fogáserősség alapok

Amikor a fogáserősség növelése a cél, nem árt megérteni, hogy ez a folyamat számos egymástól jól elkülönülő területet takar, amelyek fejlesztése és eltérő gyakorlatokat és stratégiákat kiván. Az alábbiakban a felsorolás, és érthető módon fejlesztésük olyan gyakorlattal történik, mint amilyen példával meghatározásra kerül a fogás jellege.

Marokerő ZÁRT –  A hüvelykujj is rá tud zárni a fogásra. Példa: fejlesztése Gripperrel és minden olyan tárgy használatával, amit össze tudsz nyomni, és

Marokerő NYITOTT – Ez egy új kategória. Arra a fogásra vonatkozik, amikor még a hüvelykujj sem éri át a tárgyat. Példa erre a Rolling Thunder fogantyúval történő edzés. Tárgyak emelése mennyiségre, súlyra, időre, vagy kisebb súllyal swing – rolling thunder – vagy jelentősen nagyobb súllyal swing, akár RT nélkül.

Csipő fogás – Az ujjak esetünkben teljesen, vagy szinte teljesen egyenesek, nem érik át a fogással határolt területet, de egészen eltérő a felület kialakitása. Példa erre, amikor egyszerre több súlyzótárcsát fogsz össze és emeled fel.

Hajlitók – Ezzel senki sem foglalkozik, pedig nagyon fontos az ellentétesen működő – antagonista – izmok erősitése is. Ilyen például az a gyakorlat, amikor az 5 ujjad egy pontba szoritod össze, köré befőttes gumit teszel, és próbálod szétfesziteni. Meg fogsz döbbeni, hogy mennyire elhanyagoltad ezt, pedig igen fontos eleme a marokerőnek.

Inak, szalagok – Korábbi irásokban irtam erről a területről, és hogy miért fontos az inak, inszalagok edzése. Ez lehet törölköző csavarása, indian club – clubbell – gyakorlatok.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook