FMS, Kettlebell es specialis egysegek

FMS, Kettlebell es specialis egysegek

A tegnapi napon az egyik RKC-vel arrol beszelgettunk, hogy a fentiek milyen modon kepezhetnek reszet a specialis feladatokat ellato katonai vagy rendori egysegek felkeszitesenek.

Termeszetesen alapkovetelmeny, hogy a technikai es taktikai illetve mentalis felkeszitesuk messze atlag feletti legyen. Ugyanakkor azt sokan elfelejtik, hogy swat egysegek tagjai gyakorlatilag elit sportolok, es meglehetosen jo eredmenyekkel kell rendelkezniuk a max erot kovetelo, eroallokepesseget es gyors erot igenylo kihivasokban, nem beszelve az atlag feletti koordinacios kepessegekrol.

A kommandos nem lehet specialista, hiszen az egyik feladata lehet tobb oras megfigyeles utani par masodperces utes, ereszkednie kell nagy sulyu szerelvennyel vagy eppen masznia kell minden felszerelesevel. Serult tarsat kell menekitenie, vagy vedett szemelyt, nehez targyakat kell adott esetben megmozditania, es az sem kizart, hogy ekozben maga is serult, korlatozott a kepessegeiben. Elfogaskor le kell tepernie a celszemelyt, es meg kell bilincselnie es meg sorolhatnank.

Ugyanakkor mig egy sportolo kulonfele periodusok valtogatasaval keszul a versenyre, hogy ott majd a maximumat nyujtsa, a kommandosnal ez nem letezik, mert senki sem tudja, mikor melyiket kell a 100%-ot megkozelitve alkalmaznia. Es ha meg annyira is veszelyes szakma ez, azert ne legyenek ketsegeink, seruleseik tobbseget nem akcioban, hanem a felkeszules soran szerzik, vagy ami meg kellemetlenebb, a hetvegi foci kozben, az edzoteremben vagy piheno alatt.

Tudjuk, hogy minden lanc annyira eros, mint a leggyengebb lancszem, es ez igaz az egysegre is, ahol egyik masik tag serulekenyebb lehet, ami nem csak azt jelenti, hogy evente huzamosabb idore kiesik a kepzesbol, hanem azt is, hogy muveleti teruleten is barmikor kieshet egy rossz mozdulat miatt. Tobb, mint kellemetlen.

Ha tehat az NFL – USA profi foci – top 5 csapata hasznalja az FMS felmerest, hogy kiszurje a rossz mozgasmintaval rendelkezo jatekost – ergo serulekenyebbet – , akkor vajon miert ne hasznalna ugyanezt a masfajta elitsportolot alkalmazo Swat egyseg? Talan nem meglepo bejelentes az, hogy hasznalja az FMS felmerest szamos elitegyseg az USAban, ahogy a Kettlebell is reszet kepezi a fizikalis felkeszitesnek, es resze az rendszeres teszteknek.

Es akkor par szo essek errol is. Nem mondhatjuk azt, hogy a kommandos – habar fut, maszik, uszik, ugrik stb – kizarolag kettlebellel vegezze a felkeszuleset. Csak kozben ne felejtsuk el, hogy a kettlebell az eszkoz, az RKC a szoftver, es nem kizarolag eszkozben, hanem modszertanban kell gondolkodni. Ha tehat ezeket mind tenni kell, akkor nem lehet megkerulni azt, hogy csinalja is. Bizonyos szintig a Kettlebellel vegzett edzes minden fronton javulast fog eloidezni, de ahogy a modszertan alkalmazhato a Kettlebellre, ugy kesobb majd a huzodzkodasra is…Erre mar eppen elegendo felmeres szuletett, magam is meg tudom erositeni.

Az biztos, hogy azon gyakorlatok, amelyek a kommandos csoportban vegezhet – versenyszellem, motivacio – es ami merheto, megterhelo fizikalisan es mentalisan is, kivalo modja a felkeszitesnek. Ezert is javaslom mindenkinek, hogy tegye be a programba 10 perces snatch tesztet, mert tanulsagos eredmenyekkel szolgalhat. Egy biztos, egy 10 perces snatch teszt mindenkit jobb emberre tesz…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook