Én is kettlebellezek…

Én is kettlebellezek…

Ez egy olyan mondat, amit hallhattunk pár alkalommal a Fitparádén. Egyrészt ilyenkor örül az ember, mert ugye megint valaki, aki elindult ezen az úton.

De ma már rutinosabbak vagyunk. Megkérjük az illetőt, akkor mutasson már vele egy swinget. Vagy bármit…És ilyenkor 1o-ből 9 esetben drámai amit látunk. Mert a kivitelezés önveszélyes, amiben kódolva van a sérülés. És ha belegondolok, hogy a lelkes barátunk még meg is mutatja valakinek, akkor máris újabb potenciálist sérültet adtunk a világnak. Éljen.

Talán egyszer az emberek megértik, hogy DVD-ről és könyvből mozgást nem lehet tanulni. Csak azért, mert beszerezted az eszközt, nem ismered a módszert. De ne hidd ám, hogy az edzőkkel más a helyzet. A tudásnak számos szintje van, és nem tudás felismerése az egyik leginkább tiszteletre méltó az összes közül.

Évek óta vassal dolgozom, de nem venném a bátorságot, hogy testépitő tanácsokat adjak bárkinek, mert tudom pontosan, hogy baromira nem értek hozzá. Egészen pontosan nem is érdekel, de ez végeredmény szempontjából mindegy is. Ha tehát valaki ilyen tanácsot kér tőlem, küldöm a megfelelő szakemberhez. (Mondjuk Tozot ajánlom, ha már itt tartunk…)

Éppen ezért furcsának tartom, amikor hirtelen valaki úgy érzi, mivel x éve sikeres edző valamiben, máris ért a kettlebellhez. A helyzet az, hogy nem ért, és én magam messze futok mindig minden olyan embertől, aki mindenhez ért, mindenhez jobban ért, és kijelenti, már nincs mit tanulnia. Nincs? Szomorú élete lehet…

Az tehát, hogy a felhasználó szintjén – arról beszélek, aki nem edző – elképzelése szerint egy könyvből meg lehet tanulni ezt vagy bármely más mozgást, még ha meg nem is érthető, de látok rá magyarázatot. De a profi edző mivel magyarázza ezt? Mondjuk ha én holnap elkezdenék testépitést oktatni, mennyire lennék hiteles, és mennyire lenne ez a lebecsülése a testépitő edző szakmának? Nagyon is, igaz?

Az, hogy Toncs Péter és Zrinyi Miklós, Radnai Tamás vagy éppen Orehovszki Zoli elvégezte az RKC képzést a legmagasabb szintű alázatot és tudást szimbolizálja. Ami nélkül egy lépést sem lehet haladni az életben, ha a valódi értékek felé menetelsz. Amikor Peti elkezdte, nem 1-2 alkalommal egyeztettünk Dani edzésével kapcsolatban. Pedig nem 1 olyan dolog van, amihez Toncs Peti jobban ért, mint én, hidd el.

Radnai Tomi honlapján olvasom – crossfit.blog.hu – hogy beszereztek pár pendlay súlyemelő rudat. Ha valaki azt képzeli, hogy semmi más nem kell ahhoz, hogy profi terme legyen, csak pár rúd, akkor baromira téved. Ha azonban a tudás is ott van – mint pl Tamáséknál – akkor van értelme az eszköznek is. Különben csak az egész egy csomó eszköz egy kupacban, de az eszközöket a szoftver teszi használható eszközökké, a szoftver amely egy rendszert szimbolizál. A darab vas pedig továbbra is csak egy darab vas.

PÉLDA

Pár hónappal ezelőtt alkalmam volt egy speciális egységgel sokat kettlebellezni, és 7-8 emberrel naponta több órát töltöttünk el Kettlebellezve. 12-16 kilóval kezdték, de hamar beleerődödtek a 24 majd a 32 kilóba is. Mikor a valóban hires egységhez felvétel volt, az új fiúk szembesültek azzal, hogy bizony kettlebell őrület van. Nem kértek RKC segitséget, beszerezték a súlyokat – és mivel a régieknél csupa 24 és 32 kilósokat láttak, hát ezzel vágtak bele. 2 hét alatt 3 gerincsérv, 2 ebből műtét.

A parancsnok volt annyira korrekt, hogy rájött, nem a rendszer működésképtelen, hanem a szofter hiányzik a hardver mögül, és nem az eszköz, hanem a helytelen használat okozza a sérülést. És tiltás helyett arra kért, hogy segitsek a megfelelő technikát megtanitani a fiúknak. A nem tudás tudása…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook