Edzések gyakorisága

Edzések gyakorisága

Bizonyára hallottad már a SAID néven elhiresült alapelvet. Specific Adaptations to Imposed Demands.

Az alapelv lényege az, hogy az alany akit fizikai- mechanikai –  stressz alá helyeznek megpróbál ahhoz alkalmazkodni, ilyen módon jutva túl magán a stresszen. Tehet alatt nő a pálma. Ami nem öl meg az megerősit. Kinek a pap, kinek a paplan. Az előző három mondásból persze csak kettő tartozik a témához, csak tesztelem, hogy figyelsz-e még…

Most akkor váltsunk egyet, és nézzük mit mond a modern edzéselmélet arról, hogy 1-1 izomcsoportot vagy a teljes testet milyen gyakorisággal kellene edzeni. Két edzés között elméletileg 48-72 órának is el kellene telnie. Persze, igy is lehet, de akkor miért edzek én minden nap?

Azt gondolom ugyanis, hogy ha minden 48-72 órában edzek hosszú időn át, akkor a testem ezt az információt szépen elraktározza, és úgy dönt az edzés után, hogy hiba lenne sietni, mert 48-72 óránk van arra, hogy elvégezze a regenerációt. Ha azonban nagyobb gyakorisággal edzek, akkor a testem pontosan tudja, hogy a dolog kissé sietősebb. Persze, ebben az esetben fontos, hogy az edzéseim többsége nem a bukásig végzett terheléssel menjen, ez természetes.

Ez az elv egyébként tetten is érhető a Pavel átal is javasolt GTG alapelvekben. Grease the groove, vagyis olajozd a mozgást, hogy valamiféle értelmes forditást próbáljak ebből kihozni. Amely alapján az edzés mozgástanulás, hogy amit gyakran gyakorolsz, abban jobb leszel.

Értem…tehát azt mondod, hogy Te izmot szeretnél, és a gyakori edzés által lehetetlen az, hogy izom jöjjön Rád. Igazad van, és nyilván a gyorsasági kerékpárosok vagy a gyorskorcsolyások lába nem tudja ezt alaptételt, ahogy a tornászok háta-válla-bicepsze sem….:)

Jól is néznénk ki, ha a kovács azt mondaná, hogy ma elég sokat patkoltam, most 48 órán át nem patkolok, mert ugye féltem magam a túledzéstől. És azért, ha valakivel nem akarsz birokra kelni, az szerintem a kovács, aki egész nap az üllőn kalapál. Egész nap. A hét minden napján.

Persze én most alapvetően erő és nem izomnövekedésről irtam. Az izomnövekedés nem cél, hanem kalkulálható hatása a erőnövekedésre való törekvésnek.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook