Edzés 40 felett – az első lépések – negyedik rész

Edzés 40 felett – az első lépések – negyedik rész

Elképzelhető, hogy Te is elhitted, 30 vagy akár 40 felett már úgy normális, ha egyre rakódnak rád a kilók – nem izomban – és az teljesen normális, ha minden reggel szinte mindened fáj. Megpróbáltál mindenféle népszerű diétát, de gyakorlatilag semmi sem változott. Ha nem iszol meg pár kávét naponta,  használhatatlannak érzed magad, és mire a munkából hazaérsz úgy érzed, minden energiád elfogyott. Persze, megpróbáltad, hogy alkalmanként elmentél futni, de ettől csak a térded kezdett el fájni, és tényleg – már csak ez hiányzott. Már ott tartasz, hogy az étkezési és fitnesz tippeket egyszerűen átlapozod a magazinokban, mert kezded érezni, ez nem Neked szól, eleve mindenhol 18 éves nádszálvékony modellek mondják meg, hogyan kellene élni…

Az elnúlt pár napban provokatív céllal feltettem már az “Edzés 40 felett” témakörben cikkeket a Facebook lapomra, és érdemes beleolvasni a megjegyzésekbe, elképesztően sok 40-50 feletti osztotta meg élményeit, tapasztalatait az erőedzés kedvező hatásairól. A helyzet az, hogy 40 felett az ember kezdi elfogadni, hogy ez már ilyen marad, és minden neki nem tetsző helyzetre valamiféle pirulát keres. Tény, hogy az orvosok többsége nem fogja ajánlani a fokozatos nehezedő ellenállásal végzett erőedzést. Egyszerűem azért nem, mert az orvosok többsége maga sem gyakorolja ezt. Miért gondoljuk, hogy alapvetően az orvosok jobban értene az edzéshez – most az általános orvosokról bszélek – vagy a diétához, mint egy edző? Nem bántásból mondom, iszonyat sokszor raktak össze orvos barátaim már, de egy általános orvos, mennyi órában tanul edzéselméletet vagy dietetikát? Amikor Pavel Tsatsouline azt mondja, hogy csak olyan orvostól fogadok el életmód tanácsot, aki erősebb, mint én – túl a tipikus pavelizmusnak is nevezett stíluson – egyáltalán nem mond butaságot. Újra mondom orvos ismerőseimnek, ha beteg leszek, azonnal őket fogom felkeresni…

Mit tehet tehát a 40 feletti, aki már annyi mindent kipróbált, eredmény nélkül? Aki már bizonytalan abban, hogy egyáltalán belevágjon-e, és aki sem hiteles forrást nem talál az erőedzésről ebben a korban? Aki azt gondolja, hogy neki most akkor fehrjeturmixokkal kell majd magát tömnie, marékszám kell majd ennie a vitaminokat és általában olyan emberekkel kell találkoznia az edzőtermekben, akiket legszívesebben messziről elkerülne. Miközben nem azt látja, hogy a korabeliek között az erőedzés népszerű tevékenység lenne – mert nem az.

Nos, az ezdés egyik célja általában – légy profi sportoló, vagy lelkes amatőr – hogy tartalékot képezz. A profi a tartalékot az ellenefele ellen építi fel, Neked azért van a tartalékokra szükséged, hogy a napi munkád ne legyen egyben a napi maximális munkakapacitásod. Tartalékra van szükséged, hogy ne túlélj, hanem élj. És és baromi nagy különbség. Egyszerűen arról van szó, hogy 30 felett minden egyes évben statisztikailag arra vagy ítélve, hogy csökkenjen az izomtömeged. Az izomtömeg azonban metabolikusan nagyon is aktív szövet, amire nem csak esztétikai okokból van szükséged, bár ki ne szeretne jobban mutatni ruhában, vagy éppen ruha nélkül? Az izom ugyanakkor metabolikusan drága is, vagyis ha nem edzel, leépül, lévén fenntartása energiaigényes, de neked nem is hatalmas mennyiségű izmot kell magadra pakolni.

Az, hogy súlyzós vagy saját testsúlyos edzést választasz részlet csupán, de ennyi idősen talán már ismered magad annyira, hogy tudd, mi motivál jobban. Van aki szeret egyedül otthon edzeni – én példának okáért – és van, akit a csoport húz magával. Az erő és erőedzés azonban tudomány, amiről lehet ugyan sokat olvasni, de nem árt, ha egy szakember tanítja be az alapokat. Nem mondom, hogy évekre kötelezd magad le egy edzőnél, de meglepődsz majd, ha 1-2 privát órát veszel egy jó szakembertől, milyen sok használható tudást kapsz a pénzedért. Ha pedig az otthoni edzést választod, javaslom, hogy a pár személyi edzés mellé kérj egy remek edzésprogramot is, és rednszeres időközökben akár konzultálj egy edzővel. Ha nem vagy edzésben, mindenképpen javaslom, hogy látogass meg egy orvost, és egy általános vizsgálattal győződj meg róla, elfogadható állapotban vagy az edzés megkezdéséhez. Ha még belefér a pénztárcádba, egy teljes labor sem ártana, különös tekintettel a hormonális tényezőkre, esetleges allergiákra, étel-intoleranciára.

Ha mindenképpen eszközös edzést keresel, jobb belépő szintű erőedzést, mint a kettlebellel történő erőedzés, aligha tudok elképzelni. De ne tévesszen meg az eszköz egyszerűsége. Maga a használata bizonyosan nem tanulható meg nulláról a youtube-ról. És nem is kell megvenned, az edződ bizonyosan tud neked javasolni beszerzési forrást is. Jelenleg a legjobb kettlebell edzők itt találhatók – LINK ITT – de itt nyilván korántsem objektív a megjegyzésem, mert én is ehhez a szervezethez tartozom.

A lényeg, hogy kezdd el. Tervezd meg, hol tudsz magadnak heti két alkalmat lecsípni erre a célra, és tekintsd befektetésnek, ne munkának. Ne feledd, most tartalkot képzel.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook