Dobalos / porgetos gyakorlatok

Dobalos / porgetos gyakorlatok

Azt a kerdest kaptam, hogy mi az ertelme / elonye a dobalos/porgetos/elkapos gyakorlatoknak.

Nos kezdjuk onnan, hogy ez nem alapgyakorlat. Kell hozza nem keves alapozas, mert a gyakorlat rendkivul dinamikus. Vegyuk peldaul a ketkezes swinget.

Dinamika – Ha progetve akarod elkapni, akkor magasabbara kell huznod a sulyt, mint normalisan, hogy legyen eleg tered es idod a progetesre es az elkapasra. Ez egeszen mas erot kivan a csipotol, es ugyanakkor a felso ponton torteno porgetes a vallovre hat eleg brutalisan. Es meg csak a felfele szakaszrol beszeltunk.

Lefele – itt van a masik dramai pillanat, mert a suly nagysagatol fuggoen – ha pont eltalaltad a suly forgatasanak sebesseget es tempojat – akkor is hatalmasat huz a suly. Ehhez mindenkeppen MINDENNEK tokeletesnek kell lennie. A fogasnak, a testtartasnak, es a vallizuletnek a tokban KELL maradnia. Es meg igy is fel kell arra keszulnod, hogy a suly akkorat rant rajtad, hogy futsz 2-3 metert…:)

Kardio – hat errol meselhetnek, de ezt erezni kell. Ha tuszd egyben csinalni 100 swinget a mostani sulyoddal egyben, ne csodalkozz, ha csak a 30%-a megy ebben a formaban. Egyszeruen ez a gyakorlat viszi az oxigent.

Egyensuly – Ez a gyakorlat remekul modellezi azt, amikor az embert rangatjak, es egyik pozicioban sem igazan stabil. Ez megtanit arra, hogy az allasod stabil legyen…

Helyes donteshozas – elkapjam vagy ne? Amikor 180-as pulzus alatt el kell dontened, hogy elkapd-e a sulyt vagy megsem, akkor nincs ennel jobb gyakorlat arra, hogy a versenyzo nyomas alatt dontse el az optimalis akciot/reakciot. Mert az elkapas pont annyira lehet jo, mint a suly engedese. Leforditva, megfogjam-e az a hajtokat, belemenjek-e abba a dobasba? Legyen barmi, ahol donteni kell, stressz alatt…

Koordinacio – az izom ideg koordinacio fejlesztese, a terben gondolkodas kepessegenek fejlesztese…

Szoval, nem is olyan egyszeru, en mar majdnem egy oldalt irtam rola, pedig egyszerubb lenne megprogetni…Vagy megsem? 🙂

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook