Czája János

Czája János

Keresztapám alkarján a mai napig egy tetoválás található, rajta a CZÁJA felirat. Ki volt Czája János? Ime egy 1997-es cikk…

Czája tusolta az időt

A legendák halhatatlanok, csak születési dátumukat jegyzik fel: 1887.január 23-án született Czája János Budapesten, aki a profi birkózás hatszoros világbajnoka volt. A fűzőben feszülő szépasszonyok szíve gyorsabban vert, a cilinderes urak irigykedve nézték erejét, a gyerekek szájtátva bámulták, amikor az európai hírű, kivételes képességű birkózó a porondra lépett.
Sikerektől hangos pályafutása 1905-ben kezdődött, amikor 18 évesen az abszolút magyar bajnoki címért mérkőzött az ereje teljében lévő Weisz Richárddal, aki három év múlva Londonban olimpiai bajnokságot nyert. A fiatal versenyző akkor kikapott Weisztől, utána azonban két évtizedig nagyon kevés európai birkózónak sikerült az a bravúr, hogy legyőzze Czáját. Első profi világbajnoki címét 1910-ben, Szentpétervárott szerezte, a hatodikat 14 év múlva, Münchenben.
Népszerűségére jellemző, hogy a húszas években a kereskedők úgy reklámozták áruikat:”Czája és Ciklop birkózásánál is sokkal érdekesebb a mi mesés olcsó áraink.”
A korszak kiemelkedő profi birkózójának neve pedig úgy szerepelt a plakátokon:”Czája János, akit eddig senki sem győzött le.”
A négygyerekes családapát a gazdasági világválság fektette két vállra, a jól kereső cirkuszigazgató vállalkozásai a harmincas években tönkrementek, ezért ötvenéves korában vissza kellett térnie a szőnyegre, hogy adósságait kifizesse. Akarata, technikai tudása a régi volt, szíve azonban elfáradt a sok nagy csatában…
“Sportarénák, cirkuszok trinünjein tomboló, dübörgő tízezrek ünnepelt hőse, kedvence, hírnevére vágyó fiatalok ideálja, világhírű mesterbirkózó világbajnok volt Czája János, aki most egyik mérkőzése közben szívrohamot kapott, és alig néhány óra múlva meghalt…Mesék, legendák tartják fenn továbbra a nevét, amely fogalom volt és amely fogalom marad. Az erő és a győzelem fogalma:Czája!”- így búcsúztatták 1937-ben, a Délibáb című újságban.
Az elmúlt évtizedekben elhomályosodott a világbajnok legendája, de hogy ne tűnjön el, arról fia, a hetvenhárom éves CZÁJA MÁTYÁS nyugdíjas testnevelő tanár gondoskodott: könyvet írt a birkózás aranykoráról és édesapjáról, aki száztíz évvel ezelőtt született. A legendák azonban halhatatlanok…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook