Bottom up press / BUP

Bottom up press / BUP

A BUP a katonai nyomas egy specialis fajtaja, amely kivitelezesekor a Kettlebell talpa felfele nez. Minding is nagy kedvencem volt, de egyre jobban szeretem, es ha van ra lehetoseged, neked is javaslom.

A BUP az ugynevezett magas erofesziteses, vagy magas tenzioju nyomasok csoportjaba tartozik. ( High tension – HT.) Ha szeretnel azzal a sullyal tobbet nyomni, amivel jelenleg dolgozol, esetleg nem tudsz felvaltani a kovetkezo sulyra, ugy szamos lehetoseged van, az egyik HT jellegu gyakorlatok becsempeszese az edzesedbe.

Tegyuk fel, hogy a 16 kiloba gyonyoruen megy 6-8 military press, de a 24 kiloval egyszeruen nem akar menni ugyanez a gyakorlat. Jellemzo helyzet, es remesen lehangolo. Szamos lehetoseg van megis arra, hogy atbillenj a holtponton, es javaslom, adj eselyt a BUP-nak.Hagyd meg tehat a 24 kilost, valts vissza a 16 kilosra…

1. Elobb csak probald ki, hogy felrantva – clean – meg tudod-e tartani a sulyt talppal felfele. Nem, meg ne akard kinyomni, csak torokedj arra, hogy tartani tudd legalabb 2-3 masodporceg, stabilian. Probald elerni, hogy ez akar menjen fel 10-15 masodpercig is. Fontos, hogy a marokero es szalagok is erosodjenek, mert erre meg szukseged lehet.

2. Ha meg nem megy a nyomas ebbol a poziciobol, ne aggodj. Miutan felrantottad a sulyt, es sikerult megtartanod, kezdj el setalni a sullyal. Vegezz lassu, majd egyre hirtelenebb iranyvaltasokat. Probald a sulyt folyamatosan stabilan tartani. Hidd el, nincs olyan izom a testeden, ami laza marad, de a vallad kulon megkoszoni majd a gondoskodast.

3. Ha meg mindig nem megy a nyomas, vegez kisebb nyomasokat, inditsd el a sulyt. Ha mar eleg eros a fogasod, es a csuklod is edzett, egy picit lokj bele a mozdulatba. Ha igy fel is megy, lefele 3-4 masodperc alatt engedd csak le a sulyt.

4. Mar megy 1 ismetles? Szuper. Juss el addig, amig megy 5-6 darab. Biztosan keszen allsz esetunkben a 24 kilos normal katonai nyomasra.

FONTOS

1. Ne feledd el, hogy a BUP nem csak erorol szol. A mozgasod hatekonysagat is novelned kell, amely nyilvanvaloan egyre nagyobb lesz, hiszen gyakorolsz.

2. Annak ellenere, hogy egy egy HT gyakorlat, torkedj a mozgas viszonylag gyors – de lendulet nelkuli – meginditasara.

Ha eppen semmi sem indokolna, hogy hasznald a BUP gyakorlatot – mert mondjuk elegedett vagy azzal, amivel jelenleg dolgozol – akkor is probald ki. Mi bajod lehet? Legfeljebb erosebb lesz a fogasod, a csuklod, teherbirobb a vallad, es noni fog a max nyomasod….:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook