BJJ – kiegészítő edzés

BJJ – kiegészítő edzés

Tapasztalatom az, hogy a BJJ gyakorlók két periódusban mutatnak különösen nagy sérülékenységre való hajlamot. Az első eseteben azért, mert még nem történt meg az adaptáció – a második esetben azért, mert túlzott adaptáció lépett fel.

A cikk végére azt is megérted, hogy miért nincs olyan program, ami mindenkinek optimális eredményt garantál. Ha persze Te a netről letölthető edzéstervekben hiszel, akkor ne is olvass tovább…

Kezdőként – a tested még nem adaptálódott a terheléshez, a mozgás is szokatlan. Jellemzően ilyenkor boka, térd és csukló sérüléseket látok.

Haladóként – a specializáció árát fizeti meg az atléta, jellemző a térd, lumbális gerincszakasz, könyök és nyaki szakasz sérülése, túlhasználata.

Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen kiegészítő edzést érdemes kiegészítő edzésként végezni BJJ mellett. Tegyük fel, hogy heti 2-3 alkalommal jársz edzésre, és éppen most kezded a sportot, akkor nagyjából semmit. Az első pár hónap alatt épp eléggé megterhelő magában is, a tested rengeteg új információt kap, lesz mihez alkalmazkodnod bőven. Ha az edzés során kiderül, hogy valamilyen készségből kevesebb áll rendelkezésedre, akkor máris megtaláltad a speciálisan fejlesztendő területet.

Íme a nagy nyolcas:

–       Erő

–       Robbanékonyság

–       Gyorsaság

–       Egyensúly

–       Állóképesség

–       Agilitás

–       Flexibilitás

–       Koordináció

Az erő ahhoz kell, hogy le tudjunk győzni az ellenállást. A sebesség a gyorsaságról, míg a hosszabb távra vagy időre történő futás illetve a több ismétlés az állóképességi gyakorlatok közé tartozik, de a birkózás inkább rövid időtartamú vagy anaerob állóképességet igényel. A hajlékonyság a maximális mozgástartományt takarja. A komplex mozgásokat koordinációs gyakorlatoknak nevezzük, az agilitás a gyors irányváltásokat takarja.

Ha minden egyes képességre van egy tökéletes sportoló példánk, ezáltal könnyebben tudsz képet alkotni az egyes képességekről.

  • flexibilitás – balett táncos
  • egyensúly – akrobata
  • erő – erőemelő
  • robbanékonyság – súlyemelő, sprinter
  • aerob rendszer – hosszútávfutó
  • anaerob rendszer – birkózás
  • gyorsaság – muay thai harcos
  • agilitás – kézilabda, jégkorong

Természtesen lehetetlen, hogy minden fenti sportoló készségeivel maximális hatékonysággal rendelkezz, hiszen minden sportoló jelentős specializáció árán lesz az, aki – bajnok. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Stratégia 1 – Kezdő vagy tehát, aki annak is örül, hogy túlélte az első pár hónapot. Büszke lehetsz magadra, de hagyd, hadd adaptálódjon a szervezeted a terheléshez. Hidd, már az első pár hónapban elég jelentős fizikai változásokon mész keresztül.

Stratégia 2 – Kezdő, középhaladó vagy. Felismered – vagy az edződ – a javítandó területet vagy területetek. Fontossági sorrendben rakva megkezditek a fejlesztés. Ha nincs elég erőd – nos, tudod a választ. Nincs elég mobilitásod? Más stratégiát kell követned, és lám kiderül, miért működik az egyiknek a jóga a másiknak a kettlebell edzés.

Stratégia 3 – Középhaladó, haladó vagy. Nem csak sokat, de régóta is űződ a sportot – és ennek nem csak a karfiolfül az egyetlen látható nyoma. A kiegészítő célja csak kis mértékben a a BJJ teljesítményed javítása, hanem a túlzott specializáció negatív hatásainak kiküszöbölése. Mivel a BJJ nagyon is a flexió irányában terheli a gerincet – előrehajlás – ezért a kiegészítő edzés során az extenzió lesz az egyik kulcs, és íme értelmet nyer a kettlebell lendítés vagy az elemelés. A BJJ gerincre ható rotációs terhelése szintén nem hagyható figyelmen kívül, így megint csak különösen érdekes lehet az úgynevezett antirotációs gyakorlatok használata, lásd egykezes swing és elemelés.

Csűrhetem, csavarhatom a dolgot, de bármelyik stratégiát is választod – szakembert javaslok. Elvégre okkal tanulsz Te edzőtől Brazil Jitsut, és nem a youtube-ról, igaz?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook