Bent press – miért is?

Bent press – miért is?

Kevés annyira hatásos gyakorlatot ismerek, ha az erőnövelés cél, mint a bent press. A bent press a nyomások úgynevezett túlterheléses kategóriájába tartozó gyakorlat. Gyakran olvashatod Paveltől, hogy nyomj akkora súllyal, amekkorával nem tudsz nyomni.

Hm…mi is ez? Valamiféle zen tanitás? Korántsem. Ha a célod az, hogy egy bizonyos súlyt szbályosan a fejed felé nyomj katonai nyomással, az úton rövidithetsz. Erre (is) jó a bent press, 2HA, török felállás. Mert ezekkel a gyakorlatokkal a kivitelezés végpontján akkor súlyt vagy képes a tervezett nyomásod végpontjába eljuttatni, amekkorát még katonai nyomással képtelen lennél.

Aha…mondhatod, de igazából erre van a push press – előlökéses nyomás – nem? Nos, nem. A push press egész kivitelezése ellentmond a katonai nyomásnak, sőt kifejezetten kontraproduktiv módon hat a katonai nyomásodra. Miért? Mert nem gyakorlod a FESZITÉST! Az állandó, legteljesebb feszitést.

Márpedig ha jól akarsz katonai nyomásban teljesiteni, akkor a feszités mestere kell, hogy legyél. És ime, meglrkeztünk a török felálláshoz, a bent presshez, vagy a minden nyomások királyához, a két kézzel bárhogy – 2KB – gyakorlathoz. A folyamatos feszités megtanulása hatással lesz a nyomásodra. A túlterhelés abban segit, hogy az idegrendszer megszokja és helyén kezelje a nagy súlyt.

Ilyankor jön az, hogy az ember nagy lendülettel beirja a youtube keresőjébe, bent press. Ennél rosszabbat NEM IS TEHETSZ. A Bent press nem technika, nem gyakorlat, hanem MOZGÁSTANULÁS. Tanuld meg szakembertől, mert borzasztó sérüléseket szerezhetsz be. Ha jól csinálod, akkor viszont az erőd megdöbbentően növekedni fog, ami kihatással lesz minden erőgyakorlatodra.

Számos olyan RKC van, aki megszállottan csinálja a Vo2 max programot, és alig birtam rávenni arra, hogy kezdjenek el katonai nyomásokat is nqagy számban végezni. Abban a pillanatban, hogy a bent presst megtanitottam nekik, az egész edzésüket új alapra helyezték. Ennyit számit a bent press. A jó bent press…

Nem a gyakorlat teszi a mestert. A hibátlan gyakorlat ismétlése teszi a mestert…IGAZ?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook