Az irradiáció…

Az irradiáció…

A StrongFirst rendszerében általában három tényezőt emelünk ki, amikor az azonnali erőnövekedésről beszélünk.

– Irradiáció

– Előfeszítés

– Dominanta

Most az irradiációról lesz szó, vagy ahogy Ivanov mondja – „Préselj ki energiát” az egyedi izmokból, és irányítsd át az elsődleges mozgatókhoz. Persze, könnyebb ezt modani, mint megcsinálni, de az erőedzésben az a fantasztikus, hogy tanulható. Alapvetően amikor erőt akarsz növelni, a központi idegrendszer nagyon nem érdekelt abban, hogy izomszövetet építsen fel, mert ennek felépítése, fenntartása is plusz energiát követel meg a szervezettől. És ha van valami, amit az idegrendszer nem szeret, az a pocsékolás, márpedig az izom egy ponton metabolikus pocsékolásnak tűnik, hacsak nem okozol olyan stresszt a szervezetnek, hogy nincs más választása, mint izmot növelni.

Első körben tehát az idegrendszer sok praktikát bevet, több izomrostot von be, illetve gyorsabban vonja ezeket be a munkába, és teszi ezt egyre jobb szinkronnal. És aztán jönnek azok a praktikák, amelyek az instant erőnövekedést okoznak. Mondhatnám azt, hogy jó biohackerként törünk be a gépbe, hacsak ez az egész biohkacker elnevezés nem lenne lassan nagyon is elcsépelve.

Nos, az irradiáció során elsődleges, hogy elsajátítjuk az erőlégzést, mert hiszed vagy sem, a légzés ennek is az alapja. Ehhez meg kell tanulni magát a belső hasüregi nyomás létrehozását, annak alkalmazását ballisztikus és dinamikus emelésekhez. És persze meg kell tanulni a kioldást is, mert az egyik nélkül nincs a másik!

Az irradiáció szinte szöges ellentéte annak, amit izolációként ismerünk. Próbáld a marokerősítőt összezárni csak az ujjaid erejével, vagy ugyanezt próbáld elérni felfeszítve a törzs izomzatát, mintha egy álló hídtartást végeztél volna. A második esetben erősebb voltál, mert az izoláció úgynevezett elszivárgás, míg az irradiáció összekapcsolódás. Az erőedzés során ezért van az, hogy a StrongFirst oktató “bökdösi”tásirsát vagy tanítványát, hiszen közben elszivárgárgási pontokra talál, melyeket a tanuló azonnal korrigálni képes.

Tegyük fel, hogy éppen sérült vagy, emelni nem tudsz. De irradiációt gyakorolni vélhetően tudsz, és így az erőd is megmarad.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook