Az alapok

Az alapok

Sokan kérdezik, hogy vajon mi a létjogosultsága a Primal Move, de elsődlegesen a primal charge rendszerének bármely edzőteremben, de nevezetten a 360GYM-ben különösen. Ha csak annyiban maradunk, hogy a Primal Charge alkalmas arra, hogy az egyébként poroszos bemelegítést kiváltsa, akkor már megérte. A bemelegítés sokak szerint a keserű pirula, be kell venni ahhoz, hogy jobban legyünk. Nem vagyok általában a bemelegítés ellen, habár komolyan gondolom, hogy az edzés ezen szakasza inkább az idegrendszert, mintsem a magát az izmokat, a kardiovaszkuláris rendszert kellene, hogy üzemi hőfokra hevítse.

Ha megnézzük ma azokat a tevékenységeket, amit sportnak nevezünk – legyen az verseny vagy tömeg – nem sok olyan formáját láthatjuk, amelyet egy gyerek is örömmel folytatna. Önmagában az edzőtermek roppan unalmas helyek, így meg is érthető, hogy az edzők legalább a saját szórakoztatásukra eszement gyakorlatokat találnak ki. “És most akkor a két kezedben egy-egy kézisúlyzóval fit-ballon fogsz guggolni.” – mondja az edző, és már előre mosolyog azon, mennyire vicces lesz majd a klienst a földről összeszedni. Mi a cél? Kit érdekel  – és ez szomorú.

A mozgásból és gyakorlásból edzés lett, és örömteli mozgást felváltotta a fogcsikorgatva elért eredmény, és tudjuk, hogy eredményt csak akkor lehet elérni, ha a lehető legkorábban a megfelelő sportágat választja a gyerek, mert különben iszonyatosan lemarad. Nos, amiről igazán lemarad az pontosan az a rengeteg sérülés, amelyet a korai specializáció okoz. Bármely sport nemzeti szintű versenyét megfigyelve már 10-12 éves korban megfigyelhető az adaptáció az adott sporthoz, és amikor ilyen korban lévő gyerekek izom és ízületi fájdalmakra panaszkodnak, az valahol azt kellene, hogy jelentse – valahol, valamit elrontottunk. De nagyon.

Jó móka

Míg a legtöbb esetben a specializáció 6 éves kor környékén megtörténik, és ez a magyarázat arra, ami a sportolókkal történik. Mi történik a többi, nem sportoló gyerekkel? Nos, míg egy egészséges gyereket lehetetlen naponta úgy látni, hogy óránként ne mozogna magától is, 6 évesen padba dugjuk őket, és arra neveljük őket, hogy NE mozogjanak. Kisfiam, a következő 8+4+4 évben tökéletes irodai alkalmazottat nevelünk belőled, ahol az elsődleges készség ez – képes legyén napi 6-8 órát mozdulatlanul ülni.

Játékos? Aligha…

A helyzet az, hogy van olyan model, amely lehetővé tenné, hogy mind a sportolók, mind a az átlagember szintjén egészségesen lehessen élni. Egy zseniális magyar sportszakember – Balyi István – le is fektette az alapokat, amelyet nem tudom itthon tanítanak-e, de ha nem, kötelezővé kellene tenni. Balyi István sajnos ma már kanadai sportszakember, Vancouverben és dolgozik.

Balyi István egy 7 pontos fejlődési ívet alkotott meg, amely ezekből a pontokból áll:

1.- Aktív kezdés stációja – 0-6 éves kor

2.- Alapvető mozgások stációja – 6-8/9 éves kor

3.- Az edzés tanulásának stációja – 8/9-11/12 éves kor

4.- Az edzésre edzés stációja – 11/12-15/16 éves kor

5.- A versenyre edzés stációja – 15/16-21/23 éves kor

6.- A győzelemre edzés stációja – 18-19+ éves kor

7.- Egy életre aktív élet stációja – bármikor, az egész élet során.

Nos, zseniális, nem is kétséges. A helyzet az, hogy ma szinte mindenki lazán átlépi az első 3 pontot, és persze a 7. pont sem nagyon népszerű. Az első 3 és az utolsó 3 pontra ha van olyan kifejezés, ami helytálló, az ennyi – élvezetes, játékos.

Visszatérve tehát az eredeti felvetésre, a Primal Charge egész egyszerűen azt a játékos, nagy mozgásminőséget és mozgáskincset – asszociálva a szókincs kifejezésre – alakítja ki, amely akár magasabb szintű sportolás esetén, akár az aktív élet létrehozásakor megoldást kínál. Gurulni, mászni, pörögni jó móka – és le is fekteti egy később aktív élet alapjait, bármely korban.

Folyt köv…

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook