A nem-törékenység – folytatás

A nem-törékenység – folytatás

Meglepően pozitív visszajelzéseket kaptam a “nem-törékenység” cikkemmel kapcsolatban, mert azért közel 2000 klikk a bejegyzésre nem tűnik nagyon rossznak, és persze kaptam kérdéseket is.

A nem-törkénység törhetetlenséget is jelent? – Egyáltalán nem. A törhetetlenség alapvetően elérhetetlen, de a nem-törékenységre való törekvés állandó kell legyen. Állandó adaptációs nyomás alá helyezve a testet – és a persze a lelket is – egyre erősebb, egyre törhetetlenebbé válunk a külső és belső hatásokkal szemben. A rendszereknek és élő szervezeteknek megvan az a tulajdonságuk, hogy külső behatásra erősebben kerülnek ki a folyamatból, mert a folyamat megismétlődése esetén már kvázi védettséggel rendelkeznek. Így működik az immumrendszered, az izom és csontrendszered, de maga a természet is, sőt – így kellene működnie a gazdaságnak is.

Mi van, ha egyszerűen magát a stresszt limitálom vagy próbálom elkerülni? – Ezzel nem a “nem-törékenységet” segíted elő, hanem magát a törhetőséget. A testem megerősítése jár bizonyos kockázatokkal, de ha nem foglalkozom vele, akkor törékennyé teszem minden behatással szemben, ergo ez a legrosszabb amit tehetsz. Ha tehát a nem-törkénység irányába teszel lépéseket, akkor jönnek a következő lépések:

1. Megtalálni azt a mozgásformát, ami eredményes, biztonságos és hatásos.

2. Elkerülni azokat, amelyek veszélyesek, nem hatékonyak és untatnak.

Mi az a töréspont? – A töréspont a túlzott kockázat, de Selye János rajongóknak a GAS. Ilyenkor a stressz okozta adaptációs nyomással az idegrendszer már nem tud megküzdeni, és feladja. Esetünkben ez lehet túledzés, fáradásos sérülés is. És itt kap értelmet az, hogy miért nem adok soha senkinek sem étkezési, sem edzéstervet. Mindenkinek máshol van a töréspontja, és az ami Neked még vidáman adaptációt okoz, az engem esetleg már régen összetört, vagy fordítva.

Egy kettlebell nem lesz attól erősebb – és elméletileg gyengébb sem – ha normálisan használod, az, hogy naponta kicsivel jobban ütöd a földhöz nem készíti fel arra, amikor átmegy rajta egy kamion. Lásd a lenti fotót.

Kérdésed van? Jöhet….

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook