A MESTER

A MESTER

 

Túl öregek vagyunk ahhoz, hogy csalókat kövessünk – Tommy Blom barátommal az egyik kedvenc válaszunk arra, hogy miért tanulunk azoktól a mesterektől, akiket évek óta követünk. Sarkos vélemény, tudom – az sem kizárt, hogy pár olvasó meg is sértődik.

A vezető – Manapság senki nem akar követő lenni, mindenki a vezető szerepét akarja…A vezető azonban nem magát nevezi ki vezetőnek – ha igen, régen rossz – , hanem helyes módon mások ismerik fel vezetői képességeit, és helyezik abba az amúgy korántsem egyszerű helyzetbe, hogy vezető legyen. Bármi új tanulására adtam a fejem, első körben sosem magát a vezetőt figyeltem meg, hanem azokat, akik magukat tanulóknak, tanytványoknak vagy éppen követőknek nevezték. Rajtuk keresztül jobban megfigyelhető az adott szervezet, annak értékei, kultúrája…

Emberség, szakértelem – Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elmúlt 10-15 évben remek mestereketől tudtam tanulni, akik tudása az adott témában számomra a mai napig megkérdőjelezhetetlen. Az, hogy ezek az emberek vezetőként és emberként is megállják a helyüket a szememben, emberségükkel és szakértelműkkel egyszerűen segítik a tanulási folyamatot.Furcsa módon egyik sem tekintette magát vezetőnek, de mindannyian elfogadták azt, hogy egy közösség számít rájuk, gyakran az életük minden területén – mert mesternek lenni nem napi 8 órás munka.

Az alapok – Minél több időt tölthettem ezekkel az emberekkel, annál inkább azt vettem észre, hogy az erőfeszítésük legalább 80 százaléka az alapok átadására koncentrál. Az alapok, amelyek gyakran unalmasnak, divatjamúltnak hatnak, és mégis, okkal nevezik alapnak. Ezek nélkül a tanuló állandóan zsákutcába kerül, és visszalépni kénytelen az alapokhoz, ezzel hihetetlenül sok időt pazarolva a látványos, de csak limitáltan használható technikákra.

A mester szeme kell ahhoz, hogy a személyre szabja az általánosan elfogadottat. A személyre szabás jelenti a személyiséged, de akár a testfelépítésed. Egyszerűen gyorsabban haladsz, mert azt csinálod, ami neked a leggyorsabb pozitív változást okoz. És ez szinte megfizethetetlen előny, és ezt nen tanítja a youtube akadémia.

A vezető, mint tanuló. Minden mesteremnél azt vettem észre, hogy nem gondolják, az élet minden területén mesterek. Sőt, olyan területen, ahol maguk is szeretnének nagyobb kompetenciával rendelkezni, megkeresik a megfelelő szakembert, mestert. Nem ritka, hogy ezek az emberek a tanítványaik közül kerülnek ki, és ezzel egy örök körforgás alakul ki.

És akkor nevesítsük is őket, ők az én mestereim – Sztraka Mihály, Eyal Yanilov, Brett Jones, Tal Kvores, Lee Burton, Val Nasedkin.

 

 

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook