A jó, a rossz és a csúf – vagyis FMS.

A jó, a rossz és a csúf – vagyis FMS.

Western rajongóknak talán ma is a fülébe cseng Ennio Morricone klasszikusa, a film pedig kötelező. Sergio Leone nem feltétlenül FMS mérésben gondolkodott, amikor megrendzte a filmet, de nézzük miért is adtam ezt a címet az írásnak.

A jó – esetünkben az a mozgásminta, ami fájdalom nélkül, megfelelő minőségben, és így gyakorlatilag nulla speciális előkészítés után edzhető. Nem tökéletes – olyan nincs…Ez a mozgás, szabad a fejlesztésre, mert a minőségi mozgás rendekezésre áll. A fejlesztés előtt persze eldöntendő, hogy mely kapacitást kívánjuk fejlesztére. Megfelelő guggolás mozgásminta esetén nyitva állhat a kapu, hogy az erőt vagy állóképességet fejlesszünk, ezek hiányában azonban a robbanékonyság fejlesztése veszélyes lenne. Önmagában tehát a jó csak lehetőséget jelent, és az edző mérlegelni köteles, hogy a megfelelő készséget építsük a mozgásmintára, és jó hír – hogy időt takarítasz meg a bemelegítésnél.

A csúf – nem magához képest, hanem a jóhoz képest. Alapvetően komoly gond nincs – hiszen nem fáj a mozgás – , de a bemelegítés során külön figyelmet szükséges fordítani erre a mozgásmintra, és az edzés során is érdemes néha rápillantani, mert a bemelegítés során javuló tendenciát mutató mozgásminta képes terhelés hatására leromolni.Magyarán edzhető, terhelhető mintáról beszélünk, de időt kel szánni a korrekcióra – mert a kockázat esetünkben magasabb.

A rossz – Semmiképpen sem az edzés a cél, a minta terhelése magas kockázattal jár – habár maga a mozgás nem fáj. Miután maga az adott mozgás kivitelezése is kényelmetlen a tanuló számára, azt például súllyal terhelni kifejezetten ellenjavallt, de már a korrekcióval is komoly nehézségi foka van az edzésnek, mert ez a tanuló számára kifejezetten nehéz.

Minden olyan esetben, amikor a mozgás fájdalommal párosul új kategória lép be, nevezzük őt gonosznak. Azért gonosz, mert képes a jó mozgást is elrontani, és annak edzését lehetetlenné tenni, és mi ez, ha nem gonoszság…:)

Mivel a mai napig sokan úgy kritizálják az FMS-t, hogy meg sem próbálják megérteni magát a rendszert, habár annak részeit, kicsavartan használják – mert ugye ki ne tudna annyit róla, hogy bármikor belenyúljon…Nyilván Gray Cook valamit kihagyott a rendszerből. Nem hinném…

De hadd mondjam el, hogy az FMS kockázatot mér fel – és ennyi a legtöbb, amit ígér…Amelyből éppen elég van az edzés során, értem én az éljünk kockázatosan szlogent, de azért ezt kevesen idézik lelkesen, amikor bejön a képbe az első komoly sérülés.

Mások szerint az FMS egyfajta divat ,mert trendi lenne a mozgásminták mérése…Megjegyzés –  Idén 20 éves az FMS…

Aki pedig ennél is jobban érdeklődik a guggolás iránt, annak íme egy részletesebb cikk – LINK ITT!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook