A gyakorlás komponensei…

A gyakorlás komponensei…

Egy előző bejegyzésemben általánosan érintettem a 8 pontos modellt, ami így ebben a fomában eléggé általános, de éppen ezért remek. Ha lenne értelme az átlagos kliens esetén a valós pliometrikus edzésnek, akkor ez lenne a 7. pont – de nincs. Az eredeti plyo edzéseket olyan borzalmasan erős embereknek találták ki, akiknek már gyakolatilag alig tudtak olyan gyakorlatokat kitalálni, amellyel még fejlődést érhettek el. Íme egy korábbi írás.

Emlékeztetőül:

1. Mobilitási blokk

2. Sérülés megelőzés, vesztibuláris és proprioceptív bemelegítés

3. Törzs koordináció

4. Szubmaximális Plyometrikus munka

5. Készségfejlesztés

6. Ellenállási edzés

7. Energiarendszerek fejlesztése

8. Levezetés mobilizációval

A program természetesen nem minden pontja különül el egyszerre a többitől úgy, mintha késsel választották volna el őket, hiszen átfedések lehetségesek. Az általános bemelegítés részét az 1-4 és 8 pontok szolgálják, specifikus lehet a sportági fejlesztés szempontjából az 5-6-7 pont. Nézzük meg hogyan állja meg a helyét ez a program egy RKC program tervezésekor.

1 pont – Pavel joint mobility rendszere szuper megoldásáokat kínál, a cél a mozgásterjedelem kontrollált és biztonságos növelése, az ízületek megolajozása. Ízületről-ízületre vándorolva.

2 pont – Ez jellemzően a Primal Move rendszerében értelmezhető, a gurulás, forgás, pörgés, mászás és csúszás jellemzően alkalmas arra, hogy frissüljön a testkép és elegendő friss információhoz jusson a vesztibuláris rendszer is.

3 pont – plank, kisétálós fekvőtámaszok kerülhetnek ebbe a blokkba. A cél a mobilitás után a statikus majd dinamikus stabilizáció.

4 pont – szökdelések, ugrálások általában nagyszerű eredménnyel használhatók, de egy laza swing létra is megteszi.

5 pont – új technika tanulása. Fontos, hogy az új technika elsajátítása még viszonylag pihenten történjen, hogy ne határon dolgozva akarjuk elsajátítani az új információt tartalmazó technikákat.

6 pont – Nos, az RKC az ERŐ iskolája, ezt a pontot nem kell magyarázni.

7 pont – Ilyenkor jöhetnek komplexek, hibridek, kombinációk.

8 pont – Megegyezik az első pont tartalmával, szinte teljesen.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook