2017-re…írom magamnak, de lehet, hogy Neked is segít… – Első rész.

2017-re…írom magamnak, de lehet, hogy Neked is segít… – Első rész.

Kritikus gondolkodás

Legyen szó edzésről, étkezésről – a kritikus gondolkodás egy olyan készség, amelyet fejlesztened kell. A fitnesz iparban mindenki rád akar sózni valamit, és jellemzően ezt olyan szakmainak tűnő mázzal vonják be, hogy alig lehet ellenállni a közben elbújtatott ajánlatnak. Más a helyzet azzal, amikor valaki korrekt módon el akar adni valamit, és más, amikor egyszerűen le akar venni. A kezdő a hogyan és a mit kérdéseket teszi fel azonnal, Te azonban elsődlegesen a miértre akarj választ kapni.

Minden technológia

Legyen edzés, légzés, étkezés, regeneráció, üzlet – az ezzel kapcsolatos tudáshalmaz nem más, mint egyszerűen technológia. Vannak szabályai, lehetőség van ezek megtanulására, vannak szakértői és persze vannak kóklerei is adott technológiának. Nem egyszerű a megfelelő szakértőket megtalálni, de amikor egy szakértőhöz fordulok, minden esetben úgy tekintek a kapcsolatra, hogy pénzért információt veszek. Ezen kapcsolatok egy része az egyszerű információ / pénz tranzakció közben barátsággá, esetleg tanár és tanulói viszonnyá rendeződnek. Más esetben marad az eredeti felállás – a lényeg mégis az, hogy akinél a technológia, ahhoz érdemes fordulni, és érdemes megérteni, hogy ez ritkán van ingyen. Biztos van aki meg tud tanulni súlyemelni a youtube-ról, én mégis súlyemelő edző felkeresését javaslom. A technológia birtokosa rendelkezik azzal, amire Neked szükséged van, így mindenki érdekelt a tranzakcióban.

Keress mentort

A mentor nem feltétlenül ugyanaz, mint akitől az információt kapod. Valaki, képes objektív visszajelzést adni az életedről, tetteidről, aki képes a földön tartani, amikor elszállnál, és repülésre késztetni, amikor erre van szükség.

Minden megtanulható, minden fejleszthető

Ha másnak sikerült, Neked is sikerülhet. Keresd meg azokat, akik az adott technológiát hosszú ideje és/vagy sokaknak adták át sikerrel. Ne azt keresd, akik magát hirdeti, hanem akiről beszélnek az emberek.

Te vagy a kísérlet alanya és Te vagy a tudós is

Minden egyes esetben, amikor valami újat próbálsz ki edzésben, étkezésben, figyeld Magad. Csak azért mert másik 100 embernek működött, nem feltétlenül fog Nálad is hasonló pozitív változást okozni.

Pareto szabály

A közgazdaságban felállított törvényszerűség ugyan arról szólt, hogy egy adott országban az anyagi javak 80%-át a lakosok 20%-a birtokolta, de a Pareto elveket azóta már oly sok alkalommal használták nagy sikerrel, miért ne terjesztenéd ki az edzésedre? Az edzésben elért eredmények 80%-a tevékenységed 20%-ának köszönhető. Meglepő módon ismét kiderül, hogy az alapokat kellene előtérben tartanod, és a divatos gyakorlatok helyett a bizonyított, de unalmasnak tartott megoldásokat kellene preferálnod. Ha izgalomra vágysz, hagyd este a telefonod az autód első ülésén a VIII kerületben.

Az átlag

Egy mondás szerint annak az 5 embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időd töltöd. Ha ez igaz, akkor meglehetősen óvatosnak kell lenned azzal kapcsolatban, hogy kikkel töltöd az időd.

Példabeszédek 27:17 Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.

Folyamatosan bővülő lista, innen folytatódik…

Olajhúzás vagy olajrágás

A száj higéniája fontos egészségmegörző tevékenység. Ebben a célom 2017-ben is célom, hogy évente kétszer meglátogassam a fogorvost és folytassam a napi 5 perces olajhúzást, mégpedig kókuszolajjal. A kókuszzsírt vagy olajat – egy kávéskanál – a szájban tartva, forgatva és a fogak között átszűrve tartjuk, 5 percig. Indiában hasonló módon jártak el a fogmosás elterjedése előtt, és jellemzően antibakteriális olajat használtak. Ennek a kókuszolaj teljesen megfelel.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook