StrongFirst oktatói program…

StrongFirst oktatói program…

Péld 27,17. Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.

Gyakran kérdezik, hogy képesek vagyunk-e 3 nap alatt oktatókat képezni a a kurzusra jelentkezőkből? A helyzet az, hogy a jelentkezők jobbára nem az utcáról esnek be, többségük mögött sportolással eltöltött évek, kettlebell edzéssel eltöltött 1-2 év és StrongFirst instruktor aktív segítsége is van.

Mégis a többség nem azért jelentkezik, mert valóban oktató kíván lenni. A többség egyfajta kihívást keres, és valljuk – ezt egytől-egyig minden résztvevő meg is találja. A program nehéz, embertpróbáló és ugyanakkor információban gazdag és aki állt már a program végén a körben talán az is le merné írni, hogy felemelő.

Oktatónak, instruktornak lenni annyit jelent, hogy ismered a technológiát, az alapokat, amelyek ismerete nélkül soha, senki nem lett még mestere semminek. Edzőnek, “coach”-nak lenni ennél több – ez nem csak a technológia ismeretét, hanem egyfajta emberi kiválóságot is jelez. Ahogy már korábban is írtam, az igazi edzőnek nem kliensei vagy vásárlói vannak. A mi sportunkban a coachnak tanítványai, tanulói – a harcművészetben a mesternek követői vannak. A mester vagy edző fogalma a modern kereskedelem számára megfoghatatlan, matematikailag nem leírható, mert az emberi kapcsolatokat, barátságot, hűséget, tiszteletet nehéz képletbe rendezni.

Mesterré az embert saját tanítványai és saját mesterei teszik – mert a jó mesternek vagy edzőnek nem csak követői vannak, de ő maga is képes más mesterek követésére. Ismét egy szokatlan és nehezen megérthető helyzetet írtam le, ami megint csak követhetetlen a fitnesz ipar számára, de a harcművészet erre is remek példát mutat. A mester tevékenysége nem a pénz megszerzésére irányul, személyiségének lényege az állandó tanulás és a megszerzett tudás átadása – ennek az odaszánásnak az egyik hozadéka az, hogy ezzel még pénzt is keres. Az ok és okozat összekeverése végzetes hiba ezen a területen.

A 3 napos program tehát nem csak magával a 3 nappal írható le, és értelmezhető. Az odáig vezető út pont annyira érdekes, mint maga a képzés napjai, amelyek során az ember saját korlátaival szembesül, és ha jól tervezett, sikeresen zárja a programot, és kicsit úgy érzi, mintha más ember lett volna a végére. És tényleg.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook