A TE történeted – 7.

A TE történeted – 7.

Kedves Péter!
Alábbiakban leírom az én sztorimat.

Pár sor az én történetemről. Semmi extra, ha mégis segít valakinek az jó.

Kb. 3,5 évvel ezelőtt a testtömeg indexem 31,67 % volt, amivel sikeresen bejutottam az elhízott kategóriába. Mondjuk az állapotom felméréséhez az is elég volt, hogy 15-20 lépcsőfok már megterhelést jelentett és nem éreztem magam valami jól…

A döntés megszületett, közhely: életmódváltás. Az elhatározás szerencsére elég erős volt ahhoz, hogy az akkori tudásomnak megfelelően fejre állítsam az addigi szokásaimat.

Még aznap elkezdtem sportolni eleinte egy öreg bringával róttam a kilométereket (heti 4-5 alkalommal) majd később úszni is eljártam, ha tudtam. Emellett egyre jobban figyeltem az étkezésre napi 5-6 étkezés elosztva és figyelve mit eszem (mintha egy zárdában éltem volna). Egy szó, mint száz kb. 1 év alatt 12 kilót fogytam. Ezzel az eredménnyel bejutottam a túlsúlyosok közé. 🙂

Ekkoriban már egyre többet olvasgattam, tudtam pl. mi az az RKC és egy darabig, még edzésre is jártam. Sok dologgal először pont az RKC blogban találkoztam.

A 12 kiló mínuszt kb. egy évig tartottam, de nem voltam elégedett, hiszen a cél még nagyon messze volt (elsőre egy normális BMI mint átlagember). A mozgást nem hagytam abba (kerékpár, úszás, amikor tehettem a kettlebell) és az étkezési szokásimban is megmaradt az odafigyelés, ami egyre nehezebb volt hosszú távon. Röviden és tömören egyre inkább zavart, hogy a sok odafigyelésnek csak ennyi eredménye van. Ekkoriban olvastam el a Szendi Gábor féle Paleolit étrend című könyvet. Ebben az időben a Harcosok étrendje még sehol sem volt számomra. A mozgás továbbra is megmaradt, úgy éreztem több időt nem tudok rászánni a meglévő mennyiségnél, hiszen nem vagyok élsportoló.

Célkeresztbe került az étkezés. Elkezdtem a paleolit étrend elemeit belerakni az étkezésembe ekkor már eltértem a napi 5-6 étkezéstől. Nap közben nagyon nehezemre esett normális főtt ételt enni, ezért akkoriban többnyire reggeliztem (pl. tonhalkonzervet, vagy rántottát persze kenyér nélkül) és vacsoráztam, a kettő között némi gyümölcs és magvak. Ezt hozta az élet. Mint utóbb kiderült végül is elkezdtem a harcosok étrendje felé haladni. Az étrend átalakítása kb. 8 hónap alatt újabb mínusz 10 kilót hozott a konyhára, amivel végre beléptem a normál testsúly kategóriába. Az összesen 22 kiló mínuszt azóta egy két kiló ingadozással tartom, amire odafigyelek. Azóta már változtak a célok, vannak új elképzelések és talán egy két év alatt ezeket is meg tudom majd valósítani.

A történet röviden ennyi. Persze az elmúlt több mint 3 év alatt sok dolog történt, hol jobbak voltak a lehetőségeim hol rosszabbak.
Talán ha szakemberek segítségét is igénybe veszem az eltelt időt le lehetett volna némileg rövidíteni és sok macerától is megkímélem magamat, de ez nem ment.

A történet tanulsága pedig szerintem nem több mint az a közhely, hogy az étkezés mindennek az alapja, amit más elolvasni és saját magam számára bebizonyítani.

Üdv.
Csaba

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook