A TE történeted – 5

A TE történeted – 5

Senyvesztő gyermekkori betegségek után (pl. 9 éves koromban, egy több hónapig tartó tüdőfolyamat után 14 kg-ra fogytam) 13 éves voltam, amikor rendszeresen elkezdtem testedzéssel foglalkozni.

Ez a 80-as évek kezdetén “divattá” vált karate volt. Szerencsémre az első néhány hónap útkeresése után rátaláltam Adámy István hanshi szakmai irányítása alatt működő Kyokushin karatéra, amelyet hosszabban, még az egyetemi éveim alatt is tudtam gyakorolni. Sajnos a végzés után a munkám, hivatásom időbeosztása és leterhelése nem tette lehetővé, hogy szervezett keretek között folytassam a harcművészet gyakorlását. A későbbiekben, amikor ismét el szerettem volna mélyedni a Kyo-ban, egy időközben elszenvedett közlekedési balesetben a jobb térdízületem tokja és a keresztszalagok megnyúltak. Ezt követően rendszeressé vált, hogy jobb lábon állás közben végzett mawashi geri (köríves rúgás) közben összecsuklott a térdem. Egy lappangó autoimmun betegség következtében 2005-ben deréktól lefelé lebénultam. Két-három hét alatt 65 kg-ról 50 alá fogytam.

Az izotópos vizsgálat a bal oldali keresztcsont-csípőlapát közötti ízület (SI) 100%-os elcsontosodását mutatta, jobb oldalon (nomen est omen) “csak” 95% volt az arthrosis. Hetekig kúszva tudtam közlekedni, és nem vigasztalt, hogy az egy éves gyermekem jól szórakozott velem a hasonló mozgásképességeink miatt. Miután nagy szerencsémre lábra álltam, eldöntöttem, hogy a maradandó, szinte állandó alsó-háti fájdalmakkal, lábgyengeséggel kezdeni fogok valamit. A karate folytatása esélytelen volt. Rátaláltam a szamuráj vívásra, az Iaidora. Az Iai hatékonyan erősíti, igénybe veszi a lábak erejét, és medence öv valamint alsó háti izomzat munkáját. Ahogyan fejlődtem technikailag, az edzésterhelés úgy jelentett egyre nagyobb fájdalmat az alsó háti szakaszon.

Szerencsémre az internet segítségével három betűs rövidítésekre, mágikus kifejezésekre bukkantam. Az első FMS felmérésem 2009 elején volt. Katasztrofális jobb-bal és alsó-felső testfél asszimmetriák igazolódtak, amelyek a megfelelő korrekciós gyakorlatokkal szépen elkezdtek rendeződni. A fejlődés akkor vált dinamikussá, amikor a másik három betűre is rátaláltam, ez az RKC volt! Pavel könyvei (Kezd el kettlebellt!, A meztelen harcos) voltak az első iránytűk ekkor. 2010 egy fontos mérföldkő volt az életemben

Ekkor ismerkedtem meg Lakatos Péter senior RKC instruktorral, az első IndianClub szeminárium során, és ekkor találkoztam Csíky Ferenccel is (RKC instruktor, SMR specialista), akik a kettlebell használatát végleg megszerettették velem. A szamuráj kardvívás gyakorlásában is tökéletesedni tudtam, a kétkardos iskola japán nagymestere meghívására közös bemutatót tartottunk Japánban, amely után országképviselő tanárrá nevezett ki. A lebénulástól megtett óriási út tapasztalatait, a megtanult rehabilitációs technikákat ma már a tanítványaimnak is tovább tudom adni, a harcművészeti és erőfejlesztési módszereket együttesen használom a gyakorlásaink során. 2011-ben az RKC instruktori vizsgán is megmérettettem magamat, 45 évesen és 56 kg-an teljesíteni tudtam a három nap kihívását.

Köszönettel tartozom ezért mindazoknak, akik hittek bennem, és segítették a fejlődésem!

Sófi Gyula

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook