40 felett – miért kellene brazil jiu jitsut tanulnod?

40 felett – miért kellene brazil jiu jitsut tanulnod?

“A brazil jiu jitsu egy olyan sport, ahol egy 100 kilós Rubik kockát akarsz kirakni, aki nem hagyja magát – sőt megesik, hogy ő rak ki téged.”

A 40+ korban lévők jellemzően olyan sportokat választanak, amelyek kockázatát a szakemberek alacsonynak írják le. Úszás, kocogás, biciklizés vagy edzőteremben gépeken történő edzés. Nem tisztem ezek ellenében beszélni, sőt – ha az egyetlen opció a kanapén ülés vagy a fenti tevékenységek folytatása, akkor nem is kérdés mi a nyerő. De ha már egy kicsit is több benned a felfedező kedv, akkor érdemes megfontolnod a Brazil Jiu Jitsu (BJJ) nevű sportot.

A BJJ egy alapvetően földharc specifikus küzdősport, ahol a cél az ellenfél feladásra való kényszerítése fojtás vagy feszítés által. Ez most így nem tűnik bonyolultnak, de alapvetően az ellenfeled célja ugyanez, és ebből általában némi vita támad. És pont ez a lényeg – a BJJ egy olyan baráti vita, ahol a végén mindig a legjobb érvek győznek, és a vesztes belátja, hogy tévedett. Tudod, pont mint a Facebookon. Ja, nem.

De mégis, miért javaslom neked ezt a sportot?

Miért?

Fizikai kapacitások – Sokan azt gondolják, ahhoz irgalmatlanul fittnek és erősnek kell lenned, hogy brazil jiu jitsut gyakorolj, de ez az akadály ne tartson vissza. Számtalan olyan srácot és lányt ismerek, aki komoly túlsúllyal kezdett bele a BJJ gyakorlásába, és ma már elképesztő fittséggel és remek kinézettel rendelkeznek. Kezdőként egyébként sem várja tőled senki, hogy erős, fitt és legyőzhetetlen harcos legyél – csak azt, hogy tisztességgel megcsináld a feladatot.

Közösség – A csapat, amely tagja leszel. Ezt most, míg nem vagy benne, nem lehet érthetővé tenni, ahhoz ott kell lenni, csinálni kell. Mert ahogy magába szippant majd ez a sport, már nem fogod tudni, hogy a csapat, az emberek miatt jársz oda edzeni, vagy a stílus fogott meg ennyire. A BJJ egy őszinte sport, ahol szükséged van a partnerre, akinek szüksége van rád.

Kikapcsolsz – Olyan bonyolultnak tűnő feladatokat kell tudnod megoldani – például, hogy ne állítsák a karod a hátadba – hogy az élet nagy problémái hirtelen aprónak tűnnek. De komolyan, a a BJJ gyakorlása azért érdekes, mert az úgynevezett FLOW érzésről számolnak be a gyakorlói. Magyarán rohan az idő, és az edzés szinte pár percnek tűnik!

Mentális gyakorlat – Ahhoz, hogy meg tudd csinálni, három dimenzióban kell gondolkodnod, mint magad mint az ellenfél tekintetében. Sőt, sok lépéssel előre kell látnod, hogy mit tehet a partnered, és mit tehetsz te. Nem véletlen, hogy sokan a sakkhoz hasonlítják a brazil jitsut – és nem ok nélkül.

Komfort a diszkomfortban – Megtanulni gondolkodni, dönteni és nem az érzelmekre hallgatni nyomás alatt, ez maga az élet, nem? Olyan helyzeteket tanulsz meg túlélni, átvészelni, melyekre korábban képtelen lettél volna. Az edzés végén, ha nyertél, ha veszítettél büszkén nézhetsz vissza, mert amit csinálsz, korántsem átlagos.

Elengedés, ragaszkodás – Ahogy a Mesterem mondani szokta, az emberek többsége ahhoz ragaszkodik, amit el kellene engedni, és azt engedi el, amihez ragaszkodnia kellene. A BJJ az ilyen szituációk százait tartalmazza egyetlen edzés alatt is. Ezen szituációk elemzése, és az ebből történi tanulságok levonása hatalmas tapasztalattal vértez fel az életre nézve is.

Személyiség – Sokan azt mondják, hogy a BJJ nem épít karaktert, hanem felszínre hozza ezt. Ezzel hadd vitázzak. Egy jó mester keze alól nem csak jó versenyzők, de elsődlegesen jó emberek kerülnek ki.

Tisztelet – Mesternek, csapatnak, ellenfélnek, partnernek, magamnak. Ez a sport tisztelet nélkül nem működik, és ki is veti magából azokat, akik erre képtelenek.

Mindenki volt fehér öves – Ha most kezded el, nem kell attól félned, hogy bárki bántani fog. A legnagyobb veszélyt rád nézve nem egy színes öves jelenti. Hanem egy másik fehér öves, vagy te magad. De hidd el, mindenki segíteni próbál majd neked, mert mindenki tudja, min mész keresztül.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook