Buteyko és OXA mellékhatások – van ilyen?

Buteyko és OXA mellékhatások – van ilyen?

Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy van-e a Buteyko és Oxygen Advantage gyakorlásnak mellékhatása? Hadd válaszoljak erre három pontban:

  1. Aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs.
  2. A dózis adja ki a mérget.
  3. Attól függ.

Az első kettőt jellemzően gyógyszerész rokonaim mondják gyakran, az utóbbi pedig már ismert az olvasó előtt, hogy miért fontos. De bemutatok pár olyan forgatókönyvet, ahol érdemes a pozitív hatások mellett negatív hatásokkal is számolni.

BOLT értéktől függő mellékhatások – a legtöbb kliensem 10-15 másodperces BOLT értékkel rendelkezik. Fontos érteni, hogy ilyen értékek mellett a szervezet nem dolgozhat optimálisan, mert nincs elegendő CO2 és NO a szervezetben, így a sejtekbe jutó oxigén mennyisége is kompromittált. Tipikus, hogy az alacsony BOLT értékkel rendelkező kliest gyorsan el lehet vinni a 20-25 mp szintre, de a sebesség nem mindegy. A pár nap alatti jelentős javulás minden esetben mérsékelt vagy jelentős negatív hatást jelent a kliens számára, ami jellemzően egy gyors lefolyással bíró, 2-3 napos rövid influenzás betegséget jelent, ami pont olyan gyorsan tűnik el, ahogy jött.

Az első trimeszter a terhesség során – a nehég légzőgyakorlatok spontán vetéléshez vezethetnek, ezért Dr. Buteyko tanítványai ebben az időszakban sosem kezdtek bele a légzésprogram gyakoroltatásába, kivéve, ha a kismama már korábban is a módszer szerint gyakorolt. Buteyko szintén megfigyelte, hogy az alacsony BOLT értékkel rendelkező anyák gyermekei fogékonyabbak a megszületés után a légzőszervi és más krónikus megbetegédésekre.

Egyes krónikus betegségekben – ilyen esetekben lassabb a haladás a BOLT értékkel, és csak a nagyon enyhe könnyű légzést alkalmazták különösen ügyelve arra, hogy a BOLT érték kis lépésekben javuljon csak. Súlyos krónikus betegségek esetén ugyanis a jelentős javulás magas stresszt okoz a szervezet számára, így a heti 1-2 másodperc javulás volt a cél.

Alvás – ez az egyik legdurvább dolog, mert magam is megtapasztaltam. Közel fél év alatt vittem fel a BOLT értékem 80 mp fölé. Nyugalom, ez csak nekünk magas, Buteyko egyes tanítvényai a 180-240 mp Bolt értéket is simán elérték. A lényeg, hogy ezen a ponton  – 60 mp felett – az alvásigény drasztikusan csökken. Ez nálam 5 órás lett, de van akinél ez 4 órára csökkent le úgy, hogy frissebben ébredt, mint korábban bármikor.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook