Az én agyam sajnos úgy működik, hogy mindent és mindenkit dobozokba rendezek, mert így utána egyszerűbb megtalálni az adott dobozhoz tartozó tartalmat. Lásd barátok doboz, esetleg robbanékonysági doboz. A robbanékony barátok is lehet doboz, de azért érdemes a dobozok számát limitálni…

Amikor az edzést tervezek és elkezdek madártávlatból fókuszálni a részletekre, akkor terület fölé kerülve meghatározom az általános célokat. És ha Google Earth analógiát használok, házszintre érve összeállnak azok az apró részletek, amelyek a gyakorlatok, kivitelezés sebessége, pihenőidő, vagyis azok a dolgok, amivel a legtöbb edző alapvetően kezdeni szokott, de ez csak a vége a tervezésnek. Persze, most lehet makro, mezo és mikró ciklusokról is beszélni, de mennyivel érthetőbb a madártávlat…

1. Mozgásminőség felmérése, mobilitás blokk – FMS havonta. GFM. Amennyiben nem ismered a programot, általános ízületi terhelés nélküli és terheléses mobilitás, SMR henger.

2. Törzsstabilitás blokk – GFM. Amennyiben nem ismered a programot, gurulások, kisétálós fekvőtámaszok, mászás kombinációk.

3. Szubmaximális pliometrikus blokk – ugrókötelezés, könnyű kettlebell lendítés, helyben ugrálás, szökdelések.

4. Technikai blokk – minden olyan gyakorlat, amelyet később más blokkba akarunk helyezni, de most még a technikai készség elsajátítása fontos. Ilyen a kettlebell lendítés. Az optimális technikai szint után kerülhet be a gyakorlat a 2-3-5-6-7 blokkokba.

5. Robbanékonysági blokk – robbanékonyságot fejlesztő gyakorlatok, kettlebell kétkezes lendítés, sprint, dobozra ugrás, kettlebell lökés és felrántás.

6. Erő blokk / hipertrófia blokk – bővebb felsorolás lent.

7. Metabolikus kondicionálás blokk – bővebb felsorolás lent. Saját súlyos, kettlebelles vagy C2 / Airdyne variációk az alacsony intenzitással végzett kardiótól a HIIT-ig.

8. GFM FE blokk – Amennyiben nem ismered a programot, általános ízületi terhelés nélküli és terheléses mobilitás, SMR henger, PNF nyújtás.

Ahol a hibát gyakran elkövetjük, hogy mindent be akarunk szuszakolni egyetlen edzésbe, illetve nem vesszük figyelembe, hogy egyes edzésingerek kioltanak más edzésingereket, aztán jön a nagy csodálkozás, hogy a program nem működik. Nos, a periodizáció lényege pont az lenne, hogy olyan környezetet teremtek, amely során a szervezet nem képes mást tenni, mint alkalmazkodni a terheléshez. Ahogy korábban írtam, a természetben nem létezik foci, így a labdarúgás esetén olyan speciális környezetet kell teremtenem, ahol a szervezet kénytelen focistává adaptálódni.

Az www.360akademia.hu által szervezett PWRON képzés azért született, hogy magabiztos legyél az edzéstervezésben…