Hardver vs. szoftver

Egy informatikussal beszélgetve egy érdekes analógiát találtam az IT és az edzés között, mert akinek ugye kalapácsa van, az mindent szögnek lát.

A 80-as években a számítógép és a rajta lévő szoftverek értékének  megoszlása jellemzően 80%/20% volt, tehát az összes érték mindössze 20%-át képviselte maga a szoftver és a jelentősen nagyobb részt maga a gép. Mára ez az arány szinte megfordult, maga a vas szinte már csak 20%-a a teljes bekerülési összegnek, és a gépen található szoftverek adják ki a teljes költség 80%-át. És azt gondolom, ez így helyes. Lefordítva az edzésre, sokkal inkább tartom megfizetendőnek, értékesnek a az edzésterv összerakásához szükséges tudást, mint magát az edzés vezetését, és itt talán már tetten is érhető maga analógia.

Az edzés puszta levezetése teljesen más szakértelmet jelent, nem lebecsülve ezeket az értékeket sem – motiváció, a hibák esetleges javítása, betanítás – , mint képesnek lenni arra, hogy az edző hibátlanul elszámoljon 15-ig. Vagy erőnövelés esetén 5-ig. Az edzésterv attól lesz személyes és ezzel az egyénnek is értékes, hogy a kliens reális állapotán és reális céljain alapul, szükség szerint módosul, és csak kisebb mértékben jelent technológiát maga a felügyelet, habár fontos a kivitelezés pontos betanítása. Természetesen ez egy nagyobb csoport esetén szinte lehetetlen követelményeket támaszt az edzővel szemben, de kifejezetten kis csoport, félprivát vagy privát edzés esetén kifejezetten követendő példa.

Lefordítva – kedves edző kolléga, amikor pénzt kérsz a klienstől, az időd fizeti meg, vagy a szakértelmed. Mi az igazi értéke a szolgáltatásodnak? A jelenléted vagy a sok éves tapasztalatod? Én bízom benne, hogy az utóbbi. A kevés kliensem egyike sem edz velem heti egy alkalomnál többet, mert mindegyikük elfoglalt üzletember. A heti egy alkalom arra ad lehetőséget, hogy korrigáljak és újratervezzünk, ha kell, persze megkapja a kliens az otthoni edzését, amelynek minden komponensét pontosan ismeri, és végre is tudja hajtani, és ezt meg is teszik heti plusz 2-3 alkalommal, függően a tervezett edzés gyakoriságtól.

2 Comments

  1. Hardver vs Szoftver esetén valóban ez van. Egyre inkább ez a tendencia. Ugy gondolom, hogy ma a Tudás alapú társadalom ideje van, hardver meg valahol az ipari kort szimbolizálja. Pont most lenne esélyünk nemzeti szinten is profitálni ebből, mert szürkeállományban nem állunk rosszul. Sok minden másban igen, ami nem engedi kibontakoztatni/megvalósítani a lehetőségeket. De ez egy más történet.

  2. Sokan nagyon könnyen egyszerűsítenek. Csak az árcédulát, kiadást látják. Ők általában problémákban gondolkodnak. Nem feltétlenül az Ő hibájuk, ezt látták, ezt tanulták, ilyen környezetben mozognak. Racionalizálni kell. Na de mi van azokkal akik lehetőségekben gondolkodnak? Náluk ez befektetés. Tisztában vannak azzal, hogy időt vesznek. Igen, egy egy adott terület szakértőjének az adott témába fektetett évtizedeit.Tisztában van vele, hogy vagy 20 – 30 évet tölt a saját idejéből az adott témakörre vagy olyantól tanul aki ezt megtette elötte (több területen meg ugysem fog menni). Egyetlen lehetőség a haladáshoz az önképzés. Tanulást azért nem írom, mert elferdült a szó jelentése, inkább negatív lett mára mint semleges (köszönet az “elöljároknak” ezért). Még az is nagyon fontos, hogy milyen emberekkel veszed magad körül? Gondolkodásra serkentenek? Lehet tanulni tőlük? Tudsz haladni a tanácsaikkal? Van egyáltalán mentorod?… Információs társadalom amiben élünk ebben fantasztikus. Ilyen könnyen mint ma szerintem eddig nem lehetett tudáshoz jutni. Vagy azokat megtalálni akik birtokolják azt :) . Régen nem merték a tudást a nép kezébe adni. Ma könnyen elérhető mégis nagyon keveseket érdekel. Fura helyzet nem? :) Végtelenségig tudnám írni ezt a hozzáoszlást,ezért inkább most befejezem :) .

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


9 − six =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>