Z-Health és fájdalom

Sokan keresnek meg azzal, hogy egy régi vagy éppen új fájdalmuk vagy fájdalommal járó sérülésük van, és vajon a Z-Health tud-e segíteni rajta. A tisztességes válasz mindenképpen az, hogy talán igen, talán nem.

A Z-health alapvetően nem rehabilitációs rendszer, ahogy nem is vállalja fel azt, hogy a fájdalmat kezelje. Fontos szempont, hogy nem vagyunk orvosok, és csak megjegyzem, hogy az USA egyes államaiban már ott tartanak, hogy a személyi edző fizikailag nem is érhet a klienshez, ezt csak egészségügyi szakember teheti meg. Átestek a ló túloldalára, de a cél érthető.

A Z-Health elsősorban teljesítményt optimalizáló rendszer. A tapasztalat közben az, hogy akár hosszú ideje zavaró fájdalmas állapotok szünnek meg percek alatt. De miért is?

Tudjuk, hogy fájdalom hatására a mozgásod minősége csökken. Érthetően: ha megkérem Erdődi Misi barátom, hogy combozzon le, akkor a járásod minősége drámaian csökken. És érdekes módon az is igaz, hogy a rossz minőségű mozgás idővel fájdalmat okoz. Tehát van bizonyos kapcsolat a rossz minőségű mozgás és a fájdalom között.

A Z-Health a mozgás minőségének visszanyeréséről szól, az R és I fázisban mindenképpen. Érdekes módon a dolog visszafelé is működik. A jó minőségű mozgás gyakran – gyakrabban, mint az ember gondolná – eredményezi a fájdalom csökkenését vagy megszünését. Egyrészt maga a minőségi mozgás az, ami az idegrendszert megnyugtatja, és mivel a térkép az agyban frissül, az idegrendszer hajlamos arra, hogy ne generáljon fájdalmat. Az őrület nem ez, mert ezt már eddig is sokan tudtátok, ha olvastátok a korábbi Z cikkeket.

A csúcs az, hogy gyakran messze a fájdalmas területtől minőségi munkát végezve – lásd precíziós ízületi mobilitás gyakorlat – javul a kritikus terület állapota. Ha elfogadjuk, hogy az erő-gyengeség, lazaság-kötöttség, fájdalom-fájdalommentesség, idegrendszer által kontrollált folyamat, akkor ez nem is akkora meglepetés.

Bármely ízületben végzet minőségi és precíziós munka, javít a térképen. A térkép javulása az összes területre kihat. Nem ritka, hogy az évek óta zavaró váll fájdalom drámaian csökken a boka vagy csípő ízületeinek precíz átmozgatása után. Meglepő, amikor elsőre látod, de tanulj meg ilyenkor is bölcsen mosolyogni, meg legyen valami okos mondásod erre az alkalomra, mert baromi nagy szakembernek tudsz ilyenkor látaszani…:)

Visszatérve tehát az eredeti kérdésre, segít vagy sem a Z a fájdalmon. Talán igen, talán nem. De 5 – 10 perc munkát megér, hogy kipróbáld.

6 Comments

 1. Gabi is nagyon korrekt volt velünk: nem ígért csodákat, hanem bevallotta, hogy vagy sikerül bizonyos problémákon javítani a Z-vel, vagy sem. Pár perc alatt kiderült, hogy nagyon is sikerül, és így még szebb volt az élmény :-) De nagyon igaz, hogy az a legbecsületesebb, ha szerény marad az ember.

 2. Megtisztelsz :-)

 3. Ha esetleg a Z-Health nem válik be valakinek, tudom ajánlani az agykontrollt.
  Rengeteget segít a testi problémáknál, például sérüléseknél. Magamon is éreztem a kimondottan jótékony hatását.
  Sok gyógyulás ennek a módszernek köszönhető.
  Akinek van rá lehetősége, próbálja ki.
  Sok sikert hozzá!

  • Peti,

   Az agyunk kapacitásának csupán 10%-át használjuk teória az 1800-as években keletkezett, és később egy Einstein mondás félreértelmezése adott neki aktualitást. Sajnos az állítás önmagában sem igaz, és ezt a fMRI és egyéb modern képalkotó eszközök is megerősítették. Az agyunk minden egyes részére szükségünk, de fordítsuk meg az állítást: ha tehát a 90%-át eltávolítanánk az agyunknak, akkor az meg sem kottyanna nekünk? Aligha. De ha gondolod, tesztelhetjük…:)

   Az alapállítással nem értek egyet, és innentől kezdve maga a módszer nem igazán érdekes számomra, de nem állítom, hogy hatástalan.

   • Az agykontroll magyar oldalan nem talaltam semmit az agy kapacitas tenyleges mertekerol, csupan azt hogy az elme kepessegeinek, vagy lehetosegeinek nehany %-at hasznalja ki az atlag ember.
    Szerintem ha a konkret szamokba nem is megyunk bele az kulonosebb tudomanyos tesztek nelkul is konnyen belathato, hogy lehetseges ennek a merteket javitani, ha mast nem akkor optimalizalni.
    Ezert, illetve sajat szubjektiv jo tapasztalataimbol kifolyolag nem gondolom, hogy ez barmiben is csokkentene a modszer erteket.

    • Olivér,

     Én nem értek egyet az alapállítással, de ahogy írtam, nem kritizálom…ennyi.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


+ 9 = seventeen

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>