Hermann Goerner

Hermann Goerner

Több alkalommal írtam, hogy a maximális erőmet valahol 50 év felett tervezem elérni. Ez jó hír, mert van még legalább 10 évem, és addig belefér pár edzés. Miért mondom ezt? Mert a régi idők erős emberei valóban ennyi idősen – vagy idősebben – voltak a maximumon. Mindennek ellentmond az, amit manapság tapasztalunk. Egy 30 éves sportoló a visszavonuláson gondolkodik, ha ugyan nem számít már veteránnak. Intenzitás, regeneráció, edzés alapelvek, mozgás minőség – ezek jelentik a különbséget az esetünkben. Dave Whitley Master RKC hátn volt egy felirat. Get strong and grow old. Vagy valami ilyesmi.

Ez pedig alább Hermann Goerner 86 kilós, egykezes szakítása. Két kettlebellel. Kérdés? :)

23 Comments

 1. Péter,

  Kérdés:

  nem Jerk ez véletlenül?
  hol találsz ilyen képeket? Googleban ezt a képet sem találom meg …

  • Viktor,

   Van ilyen szakítás is, nyugi…:) Ezt Joakim barátom küldte, Svédországból…

   • Igazából csak mint laikus kérdeztem , testtartásból következtetve :-) Akár Jerk akár Snatch , igy is úgy is le a kalappal teljesitmény . Egy sima snatch is elég nehéz nem hogy egy “StackedSnatch” :-)

 2. Mert régebben a sportolás nem volt sem divat, sem üzlet, és senki nem akart azonnal eredményeket.

  Úgyhogy csak az űzte, aki alkalmas volt és elhivatott, nem hajtották halálra magukat pénzért, és nem mellesleg kellő alázattal, meg mértékletességgel álltak az edzéshez.
  Ja és nem sportolásnak nevezett idétlenségekkel akarták kompenzálni a szar életmódjukból eredő hátrányokat, mint az agyatlan divatmajom gyurmapatkány tömegek manapság, nem is említve a sok sérült +kiégett pénzhajhász profit.

  Ez se mindegy.

  • Juci,

   Beszéljünk róla? Mert látom, ez a post most megérintett…:)

   • 24kg-s BentPress óta ilyen :-) )))

   • Ja, már megint elragadott a frazeológiám, mi? :D
    Bocs Főnök.

    Jó kis poszt, lájkolom :)

 3. Ha lehet, többet beszéljünk róla, mert megint teljesen egyetértek a Jucival és még érzés szintjén is!!!

 4. Olvastam itt egy korábbi strongmanekről szóló irományt, amiben elég komoly teljesítmények vannak.
  George Hackenschmidt az egykezes szakítást képes volt 89 kilóval elvégezni.
  Tudott valamit…….
  Ahogy a cikkből kiderült, mindehhez nagyon erős ín és térdszalagok szükségesek.

 5. Viseltesünk szerintem több empátiával gyarló embertársaink iránt, ugyanis többségünk nem volt különb senkinél sem – ha most egyáltalán az – mÍg nem találkozott ezzel a rendszerrel, edzésmorállal, életmóddal.
  Nem hiszem, hogy az különböztet meg minket érdemben, hogyan edzünk. És miért is lenne baj, ha vki nem tudja, hogy máshogy is lehet, ha soha nem is hallott róla? A jelenséggel van baj, társadalmunk általános erkölcsi, szociális, szellemi, szakmai szÍnvonalával – az egyének egyedi megÍtélés alá kell essenek, és ebben az edzés a legkisebb probléma.
  Sokkal kevésbé rokonszenves egy közösség biztonságos akolmelegéből leoltani mindenkit: “lám mindenki hülye, csak mi vagyunk a faszák” , főleg, ha mi is “onnan” kezdtük.
  Ez pont olyan, mint tanárnak lenézni a tanÍtványt, több danos judosnak a fehérövest…

  • Libra,

   Egyetértek azzal, hogy a probléma általános. És szerintem Juci is így gondolja, csak sarkosan fogalmaz. Valóban bosszantó, ami általában folyik, és azt gondolom amit teszünk jól tesszük. Lám, már hány ember életét sikerült jobbá tenni azzal, amit csinálunk és meg is osztunk mindenkivel. Ha nem hinnék benne, nem csinálnám…:)

 6. Elnézést, ha félreérthető voltam.
  Én magam nem vagyok különb senkinél, és biztosan nem nézek le senkit, erre a világon semmi alapom sincs, sőt…

  A régi fickók, na azok joggal szólnák le a mai sportolási szokásokat. Tudtak egypár dolgot, ami azóta sajnos feledésbe merült.
  De a Jóisten és a Párt segedelmével ebből hamarosan talán valamit visszanyer az emberiség :)

 7. Teljesen igazad van(de nem is ezzel volt a gond).

 8. A strongmanekről jut eszembe:

  George Hackenschmidt könyvét nem lehet itthon beszerezni??? A külföldről lévő behozatal nem olcsó mulatság.
  Engem kimondottan érdekelne.

  • Hello ,ha a “The Way To Live”-re gondolsz akkor ha adsz egy mailcimet elküldöm pdf-ben. És ez nem warez mert ha jol rémlik ezen a bloggon is fent volt a link hozzá. :)

 9. Tisztelt Judit!

  Nem ismersz, így bemutatkozom: “Sanyi edzésnaplója” vagyok. Egy híres fürdővárosban szeretem az “agyatlan divatmajom gyurmapatkány” tömegeket.
  Rendszeresen edzem velük – mégha kissé máshogy is – de egyrészt soha nem helyeztem edzéseimet fölébük, másrészt látom, hogy 70-80%-uk komolyan veszi azt, ami csinál. Gyurmakörökben is megvannak az “RKC”-k, aki követendő példát tudnak mutatni. Nemcsak rosszat!

  Még nagyiskolás koromban mondta egy pedagógiát oktató tanárom: “A sport önmagában is nevel!”, ez nagyon megmaradt a sok Hofi idézet mellett.
  Az edzőtermek látogatóinak többsége 15-25 éves, egy utolsó lehetőség, hogy kapjanak az életre egy kis kitartást, “Az eredményekért meg kell dolgozni és akkor lesznek!” jelmondatot. Úgyis rájönnek később, hogy sajnos nem pont így van.

  Hogy divat lenne? Majd ha 20 év múlva találkozok egy nagy csoport mostani RKC-vel (mert azért össze lehet futni elég sok 20-25 éve folyamatosan “gyúró” emberkével), na akkor visszatérhetünk a divat megítélésére.
  Az, hogy sokan abbahagyják: tegyék. Biztos porosodik már egy-két golyó a garázsban kettlebell-körökben is. Az ember céljai változnak, de vannak aki maradnak.
  A régi korok erősemberei sem tömegével mászkáltak az utcán, hanem “Jé, az ott EGY erősember!”

  Egyébként már látom, módosítottál a hozzászólásod élén, de az eredeti eléggé vágott… Vágod?

  • Sanyikám,

   Tényleg azt gondolod, hogy az eredeti beírás Neked szól? Mert azért valljuk be, Te nem egy tipikus testépítő vagy. :)

   Drágáim, most tényleg hozzám jártok veszekedni, amikor – majdnem – mindenben egyetértünk? :)

 10. Az ilyen témájú hozzászólásokat igenis – látatlanul, ismeretlenül – magamra veszem, ha kell, leszek én a “karom az éjszakában!” :)

 11. Sanyi képviselő elvtárs,

  ne vedd magadra léci.

  Gondolom, a gyurmapatkány kifejezés verte le a biztosítékot, ami, elismerem, nem volt PC.

  Azzal van valójában bajom, amit a Főnök elvtárs is írt: hogy hányan kriplik már 30 éves korukra, méghozzá nagyon sokan azok közül, akik sportolnak, és ez nem a te hibád meg a gyurmaterembe járóké és egyáltalán nem az egyes emberé, hanem egy általános kortünet. Egy egész csomó ok miatt (a divat is idetartozik, többek között).

  Valahogy a sportolásnak nevezett tevékenység nagyon sok embernél nem azt éri el, amit kéne.
  És mit kéne, szerintem? Jó egészséget, erőt, tartósságot és életminőséget, öregen is. Ehelyett az úgynevezett sportolók közül hányandehányan 20 évesen nem tudják a lábujjaikat megérinteni, 30 évesen porcleválnak, 40 évesen gerincsérvük van. Itt gyulladt, ott fáj, emitt csomós, amott szakadt. A “sport” miatt.

  Eredményeket elérnek, keményen dolgoznak, ez nem kétséges, de nem így kéne valahogy.

  Itt pedig nem győzöm hangsúlyozni, és ezt kéretik kőbevésve megjegyezni, hogy nem rólad beszélek, plusz nyilván nem mindenki jár így (lehetne a kivételeket hosszan sorolni, de ettől még a jelenség létezik).

  Az a másik fele, hogy aki meg nem sportol, annak meg abból lesz baja, tehát, és egyébként is: nem a sportolás mint olyan ellen van kifogásom (még szép) :) , hanem ….
  Ezt majd máskor fejtem ki máshol, mert ez álítólag nem az én blogom :)

 12. Ja és még valami: ez egy pillanatig sem nem egy “RKC-nem RKC” szembeállítós sztori, részemről.
  A régi erősemberek se azért tetszenek, mert mekkora súlyokkal csinálják az eztmegazt, hanem mert egész életükben úgy éltek, hogy 60 évesen is képesek legyenek erre, sőt még többre.

  Mint a pilóták esetében: kétféle van, bátor pilóta meg öreg pilóta.
  Sportolóból is kétféle van :)
  Én öreg sportoló szeretnék lenni.
  (Igazából már az is vagyok, mondom ezt, mielőtt valamelyik nagyokos észreveszi ezt a magas labdát) :)

 13. Ebben a vitában sok a csúsztatás. szerintem Juci teljesen egyértelmű.
  Továbbra is egyetértek Vele, teljes mértékben.

 14. Ok, így már nem buta kifejezések mögé rejtőzött az okosság!
  Jöhetsz nyaralni Szobira! :)

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


6 + = ninety

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>