Referencia – Szőts Gábor

Valódi aikido

2002.-ben mikor friss fekete övesként megalapítottam saját harcművészeti iskolámat,fő célom az volt,hogy reális az aikido alapítója által bejárt ösvényen vezessem tanítványaimat. Fő hiányosságnak tartottam az európai aikidóban azt,hogy megfeledkezik az alapító által bejárt útról. Morihei Ueshiba az átlagnál jóval erősebb ember volt,testi erejét pedig olyan gyakorlatoknak köszönhette amit ma a funkcionális edzések körébe sorolnánk.

Ezért a kezdetektől keressük,tanuljuk az olyan módszereket,melyeknek célja az erőnövelés. Így bukkantam kb.három évvel ezelőtt Lakatos Péterre és a kettlebellre. Hozzá jártam tanulni és amit ma tudok a funkcionális edzésekről adom át tanítványaimnak. Iskolánkban erőnléti edzésként a saját testsúlyos gyakorlatokon kívül kizárólag kettlebbelt (80% -ban főkén TGU és Swing),valamint rope-ot és clubbelt használunk.

Február utolsó hét végéjén kiderült,hogy jó felé haladunk az első magyar FILA grappling OB.-éről 7(!) éremmel tértünk haza. Négyen VB.kvalifikációval. Ez dicsőség földharc tanárunknak Max Carvalho-nak,de köszönettel tartotzunk Lakatos Péternek és az RKC rendszernek.
Szőts Gábor
az Aiki Hikari Ryu Harcművészeti iskola vezetője
aikido shodan
ki aikido shoden
bjj kék öv

6 Comments

 1. Fura nekem a fent írtakat olvasni. Bár Szőts Gábort nem ismerem, és lehet, hogy félreértettem valamit, de amikor aikidoztam, mindig elmondták, hogy NEM az erő a lényeg, hanem a tudat. ” A tudat és a test összehangolása, valamint a természettel való egyesülés a ki fejlesztés legfőbb célja.” Koichi Tohei írja: “Bár hasznos, ha egy oktató arra tanítja a tanítványit, legyenek erősek, az erő mégsem lehet kizárólagos célja. Az ‘erősebbnek van igaza’ szemlélete aligha dícséretre méltó”.

  • Andrea,

   Nem értek az aikidohoz, majd Gábor jól megírja, hogy mi a véleménye. Az én megjegyzésem: egy kicsivel több erő sosem árt. Valamiért amikor működő aikidot láttam, ott nagyon erős mester mutatta be a technikát. De mondom, nem értek hozzá…:)

 2. nos, a “realni aikido” (youtube keresésre déli szomszédaink legnépszerűbb “aikido” “irányzata” látható) valóban elég vad az átlagos aikido gyakorló szemének – és nem mellesleg felveti a szellemiségbeli elhajlás kérdését is, amibe csak nem szeretnék most belemenni – de Gábor esetében szerintem a ki akido fokozat erősen árnyalja a képet… (ami meg a másik véglet ugye…)

 3. Kisblogomba írtam erről egy eszmefuttatást. Nem kapcsolódik minden aspektusában az itt leírtakhoz, csak a véleményemet akartam kifejezésre juttatni!

 4. Valóban félre értettetek valamit. Jómagam Gábor tanítványa vagyok, és pontosan tudom hogy mire gondol… Bár most mindenki a mesternek járó lojalitásra gondol, ami persze igaz is, de ennél azért többről van szó. Gábor egyedülálló módon szorgalmazza az aikido gyakorlása mellé, a brazil jiu jitsu gyakorlását is. A két irányzat egymásra épül, horribile dictu kiegészíti egymást. Mint gyakorló bátran jelentem ki, hogy szükség van az erő növelésére. Itt nem a kondi terem testépítő gyakorlataira, vagy izom növelő metodikájára kell gondolni… Sokkal inkább arra, hogy a meglévő izomzatodat, olyan állapotba hozza, amely elősegíti a gyakorlatok, és technikák pontosabb kivitelezését. Gondoljatok Morihei Ueshiba mesterre… Ő maga kb. 160 cm volt és kb. 80 kg. Mindezt a Hokkaidon végzett fizikai munkának köszönheti. A fizikai erő növelése nem zárja ki test és tudat szinkronját, sőt úgy gondolom elő segíti azt.

 5. Üdv Mindenkinek!

  Én sajnos csak voltam a Gábor tanítványa még amikor Pécsen voltam gimnazista. Az számomra egy jó időszak volt! A témához csak annyit tudok mondani… ha erős az ember azzal baj nem lehet.. sőt, bár tudjuk hogy az aikido önvédelemről szól nem pedig támadásról. Aztán lehet még fejtegetni a z erő kérdést, de engem az érdekelne hogyan tudnám felvenni a Gáborral a kapcsolatot, illetve hol tanít ő?
  Kérek mindenkit hogy aki tud adni elérhetőséget kérem tegye meg az oattila@tvn.hu címre.
  Köszönet érte.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


5 × = ninety

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>