Goldilock – avagy Aranyfürtöcske…

Goldilock – avagy Aranyfürtöcske…

A Facebook írásaimban gyakran írok és hivatkozom a Goldilock szabályra, aminek az alapját egy angol mese adja, amely így az USA területén is elég mépszerű lett. De hogyan téved ez a drága Goldilock – avagy Aranyfürtöcske – a tudomány, sporttudomány, de a akár a csillagászat területére.

Nos a mese szerint a Goldilock eltéved, és 3 medve házába tér be. Az egyiknek túl kemény az ágya, a másiknak túl puha, de a harmadiknak pont megfelelő. Az egyik étele túl forró, a másiké túl hideg, de a harmadiké pont a megfelelően meleg. És így tovább…

A csillagászok szerint a Földön azért van élet, mert a Goldilock zónában van, vagyis nem túl távol a naptól, de nem is túl közel. És a Te dolgod, mint edző az, hogy az edzésterhelés során ne legyen a terhelés túl sok, de túl kevés sem.

A túl sok stressz feldolgozhatatlan mennyiségű adaptációs kényszert okoz, míg a túl kevés nem okoz szinte semmi adaptációs kényszert. Nos, egy angol, kissé bugyuta mese így segít nekünk abban, hogy eligazodjuk a nem túl sok, nem túl kevés kérdésében.

 

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


4 × = six

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>